Golfarmbåge

Golfarm är ett vanligt smärttillstånd på insidan av armbågsleden. Golfarmbåge eller medial epikondylit orsakas av en inflammation på det inre senfästet på armbågens insida. Smärtpunkten kan relativt lätt identifieras bara genom att lägga handen över insidan av armbågsleden, det runda benutskottet på armens insida (mediala epikondylen) är ursprunget till handen och handledens muskulatur som blir inflammerat vid golfarmbåge. Golfarm orsakas ofta av en överbelastning av armbågens inre senfäste Vid golfarm blir senfästet inflammerat, ofta på grund av en överbelastning av handen och handleden.

Vår mest sålda produkt

Epikondylitbandage BOA

Epikondylitbandage för en smärtande tennisarm, golfarm eller musarm. BOA konstruktionen ger exakt anpassning och justering

699 kr

Armbågens anatomi

Smärttillståndet vid golfarmbåge drabbar överarmens inre benutskott, mediala epikondylen. Från mediala epikondylen löper handen och fingrarnas böj muskulatur som ofta överbelastas vid problem med golfarm. Överbelastningen orsakar bristningar i mediala epikondylen och leder till smärta och inflammation, tillståndet benämns som golfarmbåge eller medial epikondylit. 
Avlastning av handleden vid tennisarmbåge innebär att handledens muskulatur avlastas effektivt och ge ofta direkta positiva resultat vid smärta och inflammation vid tennisarmbåge. 

Orsaker till golfarmbåge (medial epikondylit) 

Överbelastning av handen och handleden 
Problem med golfarmbåge orsakas inte bara av att spela golf trots namnet golfarm. Golfarm är en benämning på smärta i armbågens insida ofta orsakat av sport och arbetsrelaterade aktiviteter. För hård och upprepad belastning av hand och underarm kan vara utlösande faktorer till överbelastningen och smärtan på armbågens insida. Kraftiga böjningar av handleden och fingrarna med tyngre belastning utlöser ofta problemen med golfarmbåge. 

Golfarm drabbar ofta personer mellan 30 – 50 år och har en överrepresentation hos personer över 40

Symptom vid golfarm 

  • Golfarmbåge utvecklas ofta långsamt med en diffus smärta och ömhet över armbågens inre benutskott (mediala epikondylen)
  • Ökad smärta på insidan av armbågen när handleden böjd nedåt mot ett motstånd. 
  • Golfarm kan ge upphov till svaghet och kraftlöshet i handen vid kraftigare belastning. 
  • Insidan av armbågen kan upplevas som varmare, tryckkänsligare 
  • I vissa fall uppstå lokal stelhet i armbågen med ursprung mot armbågens insida. 

Hjälp vid golfarm

Golfarmbåge går ofta över av sig själv men det finns flera olika sätt att får hjälp vid problem med golfarm. Ett av de effektivaste sätten är avlastning. Avlastning innebär avhållsamhet under en tid från aktiviteter som utlöser smärta i armbågen. 

Avlastande spänne för golfarm.
Genom att placera ett spänne speciellt konstruerat för att avlasta senfästet på armbågens insida minskar belastningen i det inflammerade senfästet vid användning av handen och handleden. Spännet för golfarm kan användas både vid aktivitet, vardag och rehab utan begränsningar. 

Undvik upprepade rörelser 
Om golfarmen orsakas av upprepade ensidiga rörelser så som golfsvingen är det viktigt att rörelsen minimeras under den mest smärtintensiva perioden. 

Handledsstöd för golfarmbåge 
Ett handledsstöd för golfarmbåge bidrar till minskad förmåga att böja handleden och förstärker därmed avlastningen och minskar muskelspänningen över det inflammerade senfästet vid golfarm. 

Stretching av golfarmbåge
Stretching är ofta ett effektivt sätt att stärka underarmsmuskulaturen och även förbättra muskelns flexibilitet. Stretchning har för avsikt att minska belastningen över det inflammerade senfästet. Stretching av golfarm skall inte smärta vid utövande utan genomförs mjukt och kontrollerat. En sjukgymnast är ofta väldigt duktig på att utforma individuella träning- och stretching program i linje med dina unika behov.

Senast uppdaterad 2022-03-28

Denna text har granskats av:

Jag heter Maja Nilsson och är legitimerad fysioterapeut av Socialstyrelsen. Min fysioterapeutexamen, med inriktning beteendemedicin, tog jag på Mälardalens Högskola. Är bla.a vidareutbildad inom OMT steg 2, CSPT (certified Sports Physiotherapist), idrottsmedicin, dry-needling & skivstångsrehabilitering. Jag driver en Idrottsskadeklinik samt arbetar med idrottslag.