5 tips på hur du hittar rätt knäskydd

I dagens läge är utbudet av knäskydd och knästöd större än någonsin. I linje med ett ökat utbud så är det dessvärre vanligare att hitta butiker som inte riktigt har rätt kompetens för att kunna hjälpa dig att hitta det mest lämpade knäskyddet för just dina problem. För att du som är i behov av knäskydd skall kunna avgöra om butiken eller försäljningsstället vet vad din skada kräver för funktioner så har jag 5 användbara tips på hur du enkelt kan säkerställa och avgöra att den butiken som utger sig kunna hjälpa till verkligen kan det.

Tips 1.
Kontakta butiken som du vill köpa ditt knäskydd ifrån.

Det enklaste och viktigaste sättet att säkerställa att du får rätt knäskydd är att köpa knäskyddet från rätt butik med rätt kompetens! Ring och fråga butiken om det är en nätbutik eller besök den fysiska butiken och be om råd. Vilken är det mest lämpade knäskyddet för dig och dina problem. Be försäljaren förklara på vilket sätt skyddet kan hjälpa dig i förhållande till dina skada eller dina problem. Om du handlar från en nätbutik som inte har ett telefonnummer så är det enligt mig väldigt svårt att hjälpa till med att hitta det mest lämpade knäskyddet. Mycket av information om upplevda problem och skador kommer ifrån samtalet.
Jag rekommenderar även att alltid söka efter omdömen om verksamheten på internet vilket ger en väldigt bra bild av hur butiken du skall handla ifrån hjälper sina kunder.

 

Läs på

Tips 2.
Var väl påläst om din skada och ha en tydlig bild av vilka problem som du primärt upplever och vill ha hjälp med.

För att en butik skall kunna hjälpa till med att hitta den mest lämpade produkten för dig och dina problem krävs det ofta kompetens inom ortopedteknik och ortosbehandling. Om du har en ställd diagnos eller en egen uppfattning och vad som orsakar dina problem, testa gärna butikens kompetens med frågor om problemet. Ju mer du frågar desto bättre bild får du av försäljarens övergripande kompeten. Om butiken inte känner till din diagnos men erbjuder produkter för problemen så måste man ifrågasätta om butiken med säkerhet kan välja den mest lämpade lösningen. Säkerställ att du med säkerhet känner dig trygg med rekommenderade produkter.

Sortimentsbredd

Tips 3.
Sortimentsbredd är bra! En och samma produkt kan inte passa alla!

Ju bredare sortimentet av knäskydd är desto större är sannolikheten att hitta rätt produkt för dig och dina problem. Valet av knäskydd varierar enormt beroende på omfattning av skada, användningsområde, ålder eller exempelvis årstid. En butik som har ett mindre sortiment är förmodligen inte riktigt fokuserad på produktområdet och vill gärna att en eller två produkter skall klara av att hjälpa till vid de flesta problemen, detta är dessvärre inte möjligt! Ett mindre sortiment ger förvisso butiken en enkel och smidigt lagerlösning men betydligt sämre förutsättningar för att hjälpa dig att hitta den mest lämpade produkten för dess problem.  Faktorer som påverkar valet av knäskydd är självklart själva skadan eller problemet men det ställs även helt andra krav på ett knäskydd som skall användas för för idrott och motion eller vardagligt under exempelvis ett par byxor på sin arbetsplats. En annan viktigt påverkande faktor för att hitta rätt knäskydd är storleken på skydden. En “one-size fits all” lösning är sällan optimal för att ge rätt stöd, kompression och avlastning. Knäskydden skall med fördel tillverkas i 5-7 olika storlekar XS-XXL vilket avsevärt förbättrar passform och funktion på knäskyddet. Urvalet av produkter är avgörande för att alltid hitta flera lämpade alternativ för skadan och problemen.

Granska och fråga

Tips 4.
Är det för bra för att vara sant? Löser produkten alla dina problem...ifrågasätt hur?

Om produkttexter och beskrivningar verkar vara för bra för att vara sant så är det ofta raka motsatsen. Kontakta butiken eller försäljaren och be dem förklara på vilket sätt produkten kan ge utlovade resultat. Om svaret ger samma frågeställning som argumenten, välj en annan butik.

Utvärdera

Tips 5.
Utvärdera produkt och funktion

Oavsett vilken butik eller person som ger råd kring ortopediska knäskydd så är det alltid ditt upplevda resultat som är det viktiga. Oavsett om du köper ditt knäskydd i en butik eller på nätet så är det viktigt att du har möjlighet till funktionell utvärdering i lugn och ro i hemmiljö.
Funktionell utvärdering innebär att du kan utvärdera produkten hemma, simulera situationer eller trappträning för att med största sannolikhet säkerställa att produkten gör det som du vill att den skall göra. Att butiken även har en generös öppet köp policy underlättar om du mot förmodan skulle uppleva att du behöver en annan modell.

Värt att tänka på….

Att köpa rätt knäskydd är inte helt enkelt men säkerställa att du får förtroende för butiken du handlar ifrån och se till att du kan välja utifrån ett bredare sortiment och be gärna om tre jämförbara produkter som du kan välja mellan. Ju bredare sortiment desto större är möjligheten att en kompetent säljare hittar just den modellen som kommer att hjälpa dig och dina knäbesvär på bästa sätt.