Ryggstöd & ryggskydd | Rehaboteket

Ryggstöd & ryggskydd

Ryggsmärta och problem i ländryggen är ett av de vanligaste problemen som dagligen påverkar vår välmående. Ryggproblem drabbar ca 80 % av Sveriges befolkning någon gång i livet och problemen varierar allt från muskulär smärta, ryggskott till kroniska problem och instabilitet. Vi på Rehaboteket har ett komplett sortiment av ryggstöd för en smärtfri, stabilare tillvaro. Ryggstöden fungerar lika bra arbetsmässigt som för idrott, motion och en aktiv livsstil.

ryggstod
Effektivt kombinationsstöd för smärta i ländryggen. Ryggstödet har en värmande rygg-platta placerad mitt i ländryggen för extra smärtlindring
599 kr
ryggstod_landrygg
Ryggstöd med extra stabilitet för effektiv behandling av en smärtande rygg. Ryggstödet avlastar ländryggen effektivt och tillåter individuell anpassning
799 kr
hallningsvast_dalig hallning

Hållningsväst DorsoLITE är ett nyutvecklat hållningsstöd med obegränsade möjligheter för effektiv och kraftfull korrigering av dålig hållning. 

549 kr

Enkel och smidig hållningsväst speciellt utvecklad för kvinnor. Västen ger stöd för överkroppen, axlar och bröstrygg och är extremt lätt att använda. 

499 kr 629
hallningsvast

Hållningsväst EXTO™ är en helt unik produkt som effektivt bidrar till bättre hållning. Hållningsvästen är fullt justerbar och kan användas utan begränsningar

599 kr 899
ryggkorsett

Ryggkorsett LITE är en extremt smidig ryggkorsett med extra låg profil. Ryggkorsetten har stabiliserande skenor placerade i ländryggen och extra stabiliserande band för optimal funktion. 

969 kr
ryggkorsett

Ryggkorsett med skenor ger effektiv stabilitet och avlastning av en smärtande ländrygg. Ryggkorsetten är extra hög över ländryggen för bästa stöd och avlastning. 

999 kr
ryggordel

En unik ryggördel för extra stöd i ländryggen med god anpassning oavsett kroppsform. Ryggördeln har två unika segment för optimal anpassning

1 099 kr
ryggbalte
Ryggbälte med skenor kombinerar stöd för ländryggen med lokal värmebehandling vid ryggsmärta i ländryggen.
599 kr
ryggstöd arbetsbälte

Stabiliserande ryggstöd med hängslen tillverkad av ett extremt andningsaktivt material som fungerar lika bra under en arbetsdag som vid fysiskt arbete i hemmet. 

1 279 kr
ryggstöd med skenor

Ryggstöd CoTEX är ett extra stabilt ryggstöd för effektiv smärtlindring vid ryggskott och behov av extra mycket avlastning och stöd för en smärtande ländrygg

1 249 kr
Ryggstøtte varmende støtte for korsrygg
Ryggskydd för lätt stabilisering av en smärtande ländrygg. Ryggskyddet är tillverkat av värmande NeoTex för optimal kombination av värme och stöd
499 kr
Ryggortose Solace
Ryggortos solace är en ny innovativ ryggortos utvecklad för enkel applicering och stabilisering av ländryggen."Dual designen" säkerställer komfort och stöd
1 199 kr
ryggskydd ländrygg
Extra stabilt elastiskt ryggskydd för effektiv stabilitet och avlastning av en smärtande ländrygg med fyra skenor i ländryggen
799 kr
gravidbalte

Symplus är ett extra stabilt gravidbälte för stabilitet av ett instabil bäcken. Symplus fungerar även effektivt vid SI-ledsbesvär och artrosproblem i SI-leden vid behov av externt stöd

1 239 kr
ryggortos

Ryggortos SpinoQuick™ är en helt unik ryggortos med rörliga ryggplattor för ett fullt anpassningbart stöd i ländryggen. 

1 749 kr

Ryggstöd Lumback High kombinerar ett hållningsstöd för extra stöd av axlar och bröstrygg med ett ländryggsstöd för ländryggen i en enkel och luftig konstruktion 

2 999 kr

Mer om våra produkter för en ond rygg

Ett stöd för ryggen benämns ofta som ryggskydd, ryggkorsett eller ryggortos.
Oavsett benämningen så är produkterna konstruerade för att på bästa sätt avlasta, smärt-lindra och stabilisera ländryggen vid akuta eller återkommande ryggproblem.
Stöden är konstruerade för att ge lokal kompression i kombination med ett mekaniskt avlastande justerbart stöd som tillåter individuell anpassning för bästa funktion.

Den lokala kompressionen i ett ryggskydd kommer från materialvalet i produkten. Funktionella ryggstöd är alltid tillverkade av elastiska material vilket justerar omfattningen av materialets kompressionsgivande egenskaper. Ju högre kompression runt problemområdet desto mera stöd och stabilitet ger produkten. Materialvalen i alla våra ryggskydd är alltid mer hänsyn tagen till materialets elastiska egenskaper i kombination med materialets ventilerande egenskaper.
Huvudmaterialen i våra produkter är MCM, NeoTEX och CoTEX.
MCM är en borstad bomull invävt i en elastisk mikrofiber. MCM kombinerar optimal ventilation och kompression i samma material.
NeoTEX är ett värmeisolerande material som tillför värme in i omliggande muskler för att effektivt mjuka upp muskler och motverka nedkylning av problemområdet.
CoTEX är ett kraftigare kompressionsgivande material med andningsaktiva egenskaper. Den kraftigare kompressionen i materialet medföra alltid ett stadigare stöd och effektivare avlastning.

Ett ryggskydds stabiliserande egenskaper kommer ifrån produktens skensystem som har för funktion att effektivt avlasta och stabiliserar ländryggen. Skenorna är tillverkade av stabila formbara material, metall eller plast för att ge bästa möjliga stabilitet och avlastning. Skenorna sitter placerade lokalt i ländryggen i par. 1 par, 2 skenor på höger respektive vänster sida av ryggraden. Konstruktionen med skenpar på båda sidorna av ryggraden ger ett effektivt stöd för ryggraden och minskar även den muskulära belastningen lokalt i ländryggen.

Tips och råd vid val av ryggstöd

Det finns många saker som man kan tänka på för att få ut maximalt av sitt ryggstöd. Nedan finner ni flera användbara tips på hur du kan använda ditt stöd på bästa sätt och samtidigt ta hand om produkten så att den håller så länge som möjligt.

Användning

Ett ryggstöd kan utan problem användas direkt mot huden men det rekommenderas normalt att man har en tunnare tröja mellan stödet och huden, på så sätt minskas behovet av daglig tvätt med tanke på att tröjan tvättas dagligen. Ryggstöden har en öppningsbar framsida som fästes enkelt och effektivt med hjälp av hård och mjuk kardborre. Kardborren är ca 10 cm brett vilket innebär att ryggskyddet har 10 cm anpassningsmån för att på bästa sätt kunna justeras beroende på storlek, användning utanpå kläder eller andra omständigheter.

Anpassning

Om ditt ryggstöd har skenor placerade i ländryggen kommer de att vara helt raka när du tar emot produkten. Med tanke på att många ryggproblem uppstår lokalt i ländryggen så kan du anpassa skenorna för att få bättre anatomisk passform som effektivare följer svanken. För att forma skenorna behöver du bara enkelt böja skenan på mitten. Du kan enkelt forma fram och tillbaka till dess att du har lyckat uppnå den mest lämpade passformen. Om du formar för mycket så kan du enkelt forma tillbaka skenan och om du formar för lite så kan du fortsätta forma.  

Justering 

Om ditt stöd har ett extra stabiliserande band så kan du enkelt justera graden av kompression och stöd i höjd beroende på hur du spänner banden. Vid låga problem i ländrygg eller bäcken så kan du med fördel placera banden lågt över ryggstödet för att därigenom öka kompressionen över bäckenet och lågt över ländryggen. På samma sätt kan man enkelt öka kompressionen och stödet mitt över ländryggen eller högt i övergången till bröstryggen.

Tvättråd

Alla produkter som innehåller hård och mjuka material exempelvis skenor, hård och mjuk kardborre måste hand tvättas för att undvika tvättmaskinens mekaniska slitage,

Alla våra produkter för ryggproblem skall tvättas i 30° handtvätt med stängd kardborre och skall lufttorka innan produkten används. Ta för vana att alltid stänga den hårda kardborren i produkten mot den mjuka så vårdas kardborren optimalt och slitaget minskas markant.

Rehabotekets kompletta sortiment av ryggstöd hjälper dig att finna flera olika produktlösningar för extra stöd och avlastning vid smärta och problem i ryggen. Våra produkter är sedan flera år en bevisad, effektiv och uppskattad behandlingsform för återkommande problem med i ryggen. Alla våra produkter är CE märkta enligt MDD Klass 1. CE märkningen fungerar som ett ytterligare kvitto på produktens säkerhet och funktion.
Vill du ha hjälp med att hitta rätt ryggskydd för dig och dina problem? Tveka inte att ringa till Rehabotekets bemannade kundservice på 08-244734, vardagar mellan 9-16. Övrig tid svarar vi på mailfrågor som du skickar till kundservice@rehaboteket.se