Motverka dålig hållning effektivt | Rehaboteket

Dålig hållning

Dålig hållning är ett väldigt vanligt förekommande problem som dagligen och dagligen orsakar problem i rygg, nacke och axlar. Dålig kroppshållning i övre bröstryggen påverkar bröstrygg, nacke och axelpartiet negativ ofta med en kraftig kurvatur på bröstryggen som direkt påverkar muskulatur, ledband och ligament i bröstryggen negativt. Dålig hållning orsakas ofta av ett framåt roterat axelparti som tar med sig bröstrygg och nacke i en ogynnsam position.

Orsaker till dålig hållning

Utvecklingen av dålig kroppshållning sker ofta över tid och är ofta helt oberoende av stående eller sittande position, en vanligt orsak till utvecklingen är ex arbete bakom en dator i sittande ställning.
Dålig hållning smärtar normalt inte vid kortare perioder, smärtan uppkommer ofta vid längre perioder av onormal position av bröstrygg och nacke som ex vid en arbetsplats med rörliga arbetsmoment framför kroppen. När axlarna trycks framåt följer bröstryggen och nacken efter vilket skapar en onormala positionen. Nacken och nackmuskulaturen huvudets vikt på ca 4 kg i ett överdrivet framåtlutat läge vilket ofta påfrestar nackmuskulaturen negativt med smärta i nacken och trötthet i bröstryggen som direkt effekt av den onormala positionen. 

Symptom vid dålig hållning.

  • Smärta i bröstrygg och eller nacken dirket orsakat av konstaterad dålig hållning.
  • Trötthetskänsla i bröstryggen, ofta med mera utvecklade problem på eftermiddagarna i samband med muskeltrötthet. 
  • I vissa fall uppstår huvudvärk. Huvudvärken orsakas ofta av nackmuskulaturens spänningar sk spänningsvärk 
  • Stelhet och lokal ömhet i omkringliggande muskulatur och senfästen orsakas av den dåliga hållningen orsakar en felställning med axlar, bröstrygg, nacke i ett ogynnsamt läge för muskler och muskelfästen. 

Behandling för dålig hållning.

Regelbunden positioneringsträning hjälper att ofta effektivt till att motverka dåligt hållning. Att medvetet arbeta, träna eller vardagligt tänka på sin dåliga hållning hjälper till att på lång sikt förbättra hållningen. Komplexiteten att själv tänka på sin dåliga hållning kräver en enorm disciplin och är nästan helt omöjligt. Ett påminnelsebandage ex en hållningsväst hjälper till med positionsträningen utan att själv behöva tänka på sin dåliga hållning.  
En hållningsväst motverkar även effektivt en framåt roterade axel som ofta är den direkta orsaken dålig hållning. Framåt roterade axlar påverkar även bröstryggen och ökar belastningen över bröstrygg och halsrygg och nacke.  

Att använda en hållningsväst ger direkt bättre hållning och motverkar effektivt den dåliga hållningen som bidrar till att axlarna faller framåt. 
Rörelseträning och aktiva träningsprogram för dålig hållning ger även de en permanent långsiktig behandling av dålig hållning. 

Kombinationen av kort-siktsbehandling och långsiktsbehandling bidrar effektivt till att motverka dålig hållning.

Senast uppdaterad: 2020-02-21

 
 
Omdömen på trustpilot:
 8,9 / 10
 
Omdömen på facebook:
 4,8 / 5