Ischias

Ryggraden är uppbyggd av kotor som ligger ovanpå varandra och utgör grundstabiliteten för ryggen. I rygg raden löper nerver väl skyddade av ryggkotornas benstrukturer. Ischiasnerven är kroppens största och längsta nerv och utgår från ryggraden i ländryggen ned vid lårets baksida ned till foten. Ischiasbesvär ger kombinationssmärta i både ländrygg och strålande smärta ned i benet. Ischias är ingen diagnos utan ett symptom på ett vanligt förekommande smärtproblem i ländryggen

Ryggstöd SRX Stabil

Ryggbälte med skenor kombinerar stöd för ländryggen med lokal värme för ryggproblem.

699 kr

Ischiasbesvär med Ischiassmärta är vanlig vid diskpåverkan, diskbråck då den skadade disken trycker bakåt mot ischias nerven och orsakar tryck på nerven. Trycket på ischias nerven gör att nerven kommer i kläm och orsakar en strålande smärta från ländryggen ned i benet, ibland hela vägen ned till foten. Smärtan kan intensifieras vid ex kraftig hosta, ansträngning eller belastning. 
Om ischias nerven blir inflammerad bidrar det till lokal svullnad i ischiasnerven ofta med förstärkta ischiasbesvär. Den svullna nerven bidrar till ytterligare tryck över nerven. 
Ischias orsakar även ofta nedsatt kraft i benet, nedsatta reflexer och även känselbortfall. Om problemen orsakas av tryck på nerven utan diskpåverkan omnämns ofta problemen som "falsk ischias". 
Falsk ischias innebär ofta att ischias nerven påverkas men inte orsakat av ett tryck från en skadad disk. Orsaken till falsk ischias kan vara många ex en stram höftmuskel kan öka trycket över nerven eller olika överbelastningssituationer som ex regelbundet felaktigt arbete med ryggen i böjda lägen.  

Ischias  i ryggen går ofta över av sig själv inom några veckor efter besvären uppstod, en smärtande ischias rygg skall fortsättningsvis aktiveras men med minskade roterande och böjande rörelse. Försök att hitta positioner som upplevs behagligare vid ischias för att därmed minska trycket över ischiasnerven i ryggen. 
Ett avlastande rygg stöd hjälper till att positionera ländryggen i ett avlastande läge vid problem med ischias. Ryggstöden skall vara anpassningsbara för att individuellt kunna ställa in stödet i linje med dina behov för bästa resultat. 

Senast uppdaterad 2022-03-25

Denna text har granskats av:

Jag heter Maja Nilsson och är legitimerad fysioterapeut av Socialstyrelsen. Min fysioterapeutexamen, med inriktning beteendemedicin, tog jag på Mälardalens Högskola. Är bla.a vidareutbildad inom OMT steg 2, CSPT (certified Sports Physiotherapist), idrottsmedicin, dry-needling & skivstångsrehabilitering. Jag driver en Idrottsskadeklinik samt arbetar med idrottslag.