Ont i insidan av knät | Rehaboteket

Ont i insidan av knät

Knäleden är kroppens mest skadedrabbade led. Knäledens benstruktur utgörs av tre ben som möts mitt i leden. Lårbenet (femur) skenben (tibia) och vadben (fibula).
Knäleden omges av en komplex stabiliserande struktur av muskler, ledband och ligament och har en stötdämpande struktur av menisken och ledbrosk i knäleden. 
Ont i insidan av knäleden att göra med påverkan på knäledens stabiliserande eller stötdämpande strukturer på knäledens insida.  
Ont i insidan av knäleden kan vara orsakat av överbelastningsskador med en dov smärta initialt som över tid kan utvecklas till kraftig smärta och även vilosmärta över insidan av knät. Traumatiska idrottsskador eller olyckor har alltid ett tydligt skadetillfälle som ursprung till ont i insidan av knät.

Vanliga orsaker till ont i insidan av knä

Inre meniskskada - Ont på insidan av knä leden över inre ledspringan
Inre meniskskada är ett vanligt förekommande knäproblem på knäledens insida. Majoritetens av menisk skadorna uppstår på inre menisken med knäont på insidan av knäleden lokalt över inre ledspringan. Menisken är uppdelad i en inre och en yttre menisk och fungerar som en av knäledens viktigaste stötdämpande vid belastning av knäleden. En inre meniskskada ger ont i knäts insida med en tydlig smärtpunkt i inre ledspringan i knäleden. Ledspringan är avståndet mellan lårben och underben mitt i knäleden.  Skador på inre menisken uppstår ofta i form av sprickor i den inre menisken alternativ att en del av att den menisken lossnar med tydligt ont i knät över knäledens insida. En inre meniskskada kan läka av sig själv men vid allvarligare fall krävs behandling och ev. operation. Rehab vid meniskskada inbegriper ledstärkande övningar. Rätt rehabilitering av meniskskada skall utformas med hjälp av en sjukgymnast. 

Inre ledbandsskada MCL – gör ont på knäts insida ofta efter ett specifikt skadetillfälle
Inre ledbandet i knäleden är ett av 4 stabiliserande ledband som förbinder benen i knäleden med varandra. Inre ledbandet är ett tjock och extremt starkt band som effektivt bidrar till knäledens inre stabilitet. Ledbandsskador på inre ledbandet uppstår ofta i samband med ett tydligt skadetillfälle ofta inom högintensiv idrott och aktivitet. Ledbandet kan helt eller delvis gå av på grund av extrem belastning eller kombinationer av högintensiv aktivitet och sidovåld. En inre ledbandsskada gör ont på knäledens utsida, ofta direkt vid skadetillfället. Om bristningen av ledbanden är total orsakar den inre ledbandsskadan ofta även blödningar i knäleden. En inre ledbandsskada anses som en allvarlig knäskada och skall alltid behandlas av behörig person. 

Slemsäcksinflammation (bursit) på knäledens insida
Runt knäleden finns ett flertal olika slemsäckar (bursa). Slemsäckarna har en tryckavlastande funktion och bidrar till lägre friktion för senor och ligament vid utsatta områden. En slemsäcksinflammation gör ont i samband med belastning och kan göra det utsatta området extremt tryckkänsligt

Medial artros, ont i knät insida, inre förslitningsskada i knäleden. 
Medial artros i knäleden innebär att knäledens inre glidytor, ledbrosket långsamt förändras och försämras.  Medial artros i knäet kallas också ledsvikt eller förslitningsskada i knät och är ett degenerativt tillstånd i knäleden som framförallt drabbar äldre personer ofta just på grund av ålder. Artros i knäleden innebär ofta ont i knäledens insida ofta kombinerat vid belastning och även i viloläge 
Behandling av medial artros i knäleden inriktas ofta på fysisk aktivitet, motion med avsikten att lindra smärtan och förbättra funktionen. Det finns flera effektiva knäskydd för inre artros. Hjälpmedel som bidrar till ytterligare möjlighet till fysisk aktivitet och träning. Ett speciellt knäskydd för artros är ett effektivt hjälpmedel som ökar möjligheten att motionera för att ytterligare stärka muskulatur, minska svullnad och bibehålla rörelse i knäleden vid problem med knäledsartros. Fysisk aktivitet är den bästa behandlingen för lateral artros i knäleden och rätt hjälpmedel för artros möjliggör optimal fysisk träning

Med ett komplett sortiment av behandlande knäortoser för skada och ont över knäts insida hittar du flera funktionella produkter för behandling av skada och problem. 

Senast uppdaterad: 2018-03-29

 Omdömen på prisjakt:
 9.82 / 10
Läs våra omdömen

 Omdömen på trustpilot:
 8,9 / 10
Läs våra omdömen

 Omdömen på facebook:
 4,8 / 5
Läs våra omdömen