Mortons neurom - smärta i framfoten

Mortons Neurom - ont i framfoten

Mortons neurom är en vanlig orsak till smärta i framfoten. Mortons neuron är en lokal nervinklämning av tårnas nervbanor i framfoten. Nerverna som löper ned mot tårna passerar genom det främre fotvalvets ledhuvuden (metatarsalleden) som ofta är nedsjunket i samband med ökat tryck mot nerverna. Mortons symdrom kan effektivt behandlas med pelottsula för effektiv avlastning och smärtlindring.

Mortons neurom - I ett nedsjunket främre fotvalv minskar avståndet mellan ledhuvudena i framfoten med ökad risk för nervinklämning i framfoten. 
Mortons neurom drabbar oftare kvinnor än män vilket enkelt kan förklaras av bla. ökad användning av klackskor som direkt ökar belastningen av främre fotvalvet med större risk att drabbas av ett nedsjunket främre fotvalv. 
Nervinklämningen i framfoten - mortons neuron uppstår ofta mellan 3 - 4:e tåled mitt över framfoten men förekommer även mellan 2 -3 :e tåleden.
Smärtan i framfoten i samband mortons neurom uppstår ofta initialt som lokalt molande smärta i framfoten och utvecklas ofta vidare till intensiv "knivande" belastningssmärta lokalt över ledhuvudena mitt över framfoten. Smärtan orsakas av att framfotens ledhuvud skapar ett tryck direkt mot nerven. 
Smärtan vid mortons syndrom beskrivs även ofta som "elektisk stöt" i mellanfoten vid belastning och kan beroende på lokal inflammtion i nerven även smärta i viloläge. 
Vid problem med mortons neuron ökar ofta smärtan i framfoten vid användning av trånga skor och framförallt vid kombinationen trånga skor och hög klack. De trånga skorna ökar trycket över framfoten och bidrar till att ledhuvuderna ytterligare trycker mot nerven i framfoten. Om skon samtidigt har klack bidrar klacken till att belastningen lokalt flyttas till framfoten vilket ofta gör det omöjligt att fotsätta använda trånga klackskor tills dess att problement har behandlats. Vid smärta och problem med mortons neuron vid idrottsligt utövande ökar ofta problement i avvecklingsfasen i steget när belastningen över framfoten ökar. 

Behandling av mortons neurom
Mortons neurom kan enkelt behandlas med hjälp av en lyftande framfotspelott. Framfotspelotten hjälper till att lyfta främre fotvalvet med en direkt avlastande effekt över mortons neuron och det trycket som ledhuvudena skapar över nervbanorna. En framfotspelott klistras normalt direkt in i skon alternativ är monterad på en 3/4 sula. 
Vid problem med mortons neurom är det viktigt att använda pelotter i alla skor för att säkerställa att framfotsvalvet trycker minimalt över nerven. Vid använding av pelotter i ex sandaler eller skor med mindre utrymme rekommedras att pelotten klistras direkt i skon. Vid användning av pelotterna i vanliga skor kan 3/4 sulan användas alternativ att man klistrar pelotten på en tunnare sula som man kan flytta mellan olika skor 

Applicering av framfotspelotter vid problem med mortons neurom
Pelotten skall appliceras på rätt sätt för optimal funktion och behandling. Rätt applicerat sitter pelottens framkant precis bakom tårnas grundled dvs bakom den direkta smärtpunkten vid problem med mortons neurom.
Även fast smärtan vid mortons neurom ofta upplevs mitt över tårnas grundled i framfoten skall pelotterna appliceras från smärtpunkten och bakåt mot hälen till för optimal behandling och resultat 
Mät avståndet från hälen fram till tårnas grundled med ett måttband. Det är viktigt att pelotten inte sitter för lågt fram ex över främre valvbågen för optimalt behandlingsresultat. 
En pelott som är rätt monterad känns initialt som om att den sitter mitt under foten, vilket den gör för bästa effekt och behandling av mortons neurom. 

Se alla våra framfotspelotter
 

 

Senast uppdaterad: 2018-08-29

 Omdömen på prisjakt:
 9.82 / 10
Läs våra omdömen

 Omdömen på trustpilot:
 8,9 / 10
Läs våra omdömen

 Omdömen på facebook:
 4,8 / 5
Läs våra omdömen