Lumbago

Lumbago är ett väldigt vanligt förekommande problem med smärta i ländryggen
Statistiskt drabbas ca 70-80% av befolkningen av lumbago, smärta i ländryggen någon gång under sin livstid. Lumbago orsakar lokal ländryggssmärta och kan utlösas av ex dåligt hållning, onormala arbetsställningar med extra påverkan av ländryggen, tunga lyft och idrott med tyngre belastning av ländryggen.

Vår mest sålda produkt

Storsäljare
Ryggstöd Universal

Effektivt kombinationsstöd för ländryggen. Ryggstödet har en värmande ryggplatta placerad mitt i ländryggen för extra stöd

599 kr

Vid lumbago, smärta i ländryggen finns det ofta ett bakomliggande problem med ländryggens leder eller muskler i ländryggen. De bakomliggande problemen kan ses som en svagare punkt i ländryggen som oftare kan orsaka lokal inflammation eller smärta i ländryggen. 

Beroende på hur länge symptomen av lumbago smärtar kan lumbago klassas in i två olika grupper, Akut Lumbago och Kronisk Lumbago. 

  • Akut lumbago innebär smärta i ländryggen oftast mindre än 6 veckor
  • Sub-akut Lumbago innebär smärta i ländryggen mellan 6 veckor och 3 månader
  • Kronisk Lumbago innefattar problem med smärta i ländryggen mer än 3 månader. 

Symptom vid lumbago

Symptomen vid akut lumbago och kronisk lumbago är de samma med lokal smärta i ländryggen, stelhet och ofta ökad smärta vid tyngre belastning och rotation av ländryggen. 

Akut lumbago och kronisk lumbago

Aktivitet är en bra för lumbago. Fortsätt att vara aktiv inom ramen för vad du klarar av. Aktivitet vid lumbago bidrar till ökar rörlighet och stärker muskulaturen lokalt l ländryggen. 
Värme upplevs ofta som smärtlindrande vid akut lumbago och kronisk lumbago, värme ökar cirkulationen i ländryggen
Ryggstöd bidrar till effektiv avlastning vid akut lumbago och kronisk lumbago. Ryggstöden hjälper till vid smärtan och minskar möjligheten att göra felaktiga smärtande rörelser. Stödet tillåter fortfarande rörelse i ländryggen och påverkar inte muskelarbetet vid problem med akut lumbago och kronisk lumbago. 
Ryggstöd är en vanligt förekommande produkt för problem och fungerar ofta väldigt effektivt vid både akut och kronisk lumbago.  
Säkerställ att du vid tyngre lyft och belastning av ländryggen använder dig av rät lyftteknik är en viktigt förebyggande orsak för att motverka akut lumbago. 

Senast uppdaterad 2022-03-25

Denna text har granskats av:

Jag heter Maja Nilsson och är legitimerad fysioterapeut av Socialstyrelsen. Min fysioterapeutexamen, med inriktning beteendemedicin, tog jag på Mälardalens Högskola. Är bla.a vidareutbildad inom OMT steg 2, CSPT (certified Sports Physiotherapist), idrottsmedicin, dry-needling & skivstångsrehabilitering. Jag driver en Idrottsskadeklinik samt arbetar med idrottslag.