Behandla uttrampad fettkudde - Fat pad syndrome | Rehaboteket

Uttrampad hälkudde (fat pad syndrome)

Hälkudden eller fettkudden under hälbenet fungerar som en av kroppens effektivaste stötdämpare. När fettkudden överbelastas kan fettkudden trampas ut ofta med skadade bindvävssegment i hälen som bidrar till sämre funktion av hälkudden vid belastning. Hälsmärta är ett enormt vanligt förekommande problem i foten och uttrampade hälkuddar (fat pad syndrome) ett av de vanligaste hälproblemen. En uttrampad hälkudde kan effektivt behandlas med en stötdämpande hälkopp.

Bakgrund

Hälkudden eller fettkudden under hälbenet fungerar som en av kroppens effektivaste stötdämpare. Hälkudden är uppbyggd av små fettfyllda segment som omges av stark bindväv. Konstruktionen av fettfyllda segment och den starka bindväven ger en extremt effektivt stötdämpande struktur. Hälkudden (fettkudden) stötdämpar vid hälisättningen och generell belastning underifrån. Vid återkommande belastning från sidan av hälen, ofta orsakat av dåliga skor eller överdriven pronation i foten kan de små bindvävssegmenten skadas, ofta kallat uttrampad fettkudde.  Om bindväven skadas pressas fettvävnaden utåt från kontaktytan istället för uppåt/nedåt. Effekten av bindvävens försvagning innebär en markant försämrad funktion av kroppens fettkudde som lättare blir uttrampad. 
En uttrampad fettkudde innebär att stöten från hälisättningen blir kraftigare mot hälbenet ofta med direkt smärta i hälen som följd.  Smärtan vid uttrampade fettkuddar under hälen smärtar även ofta runt hälens ytterkant alternativt direkt över hälens mest belastade område. 

Orsak

En uttrampad hälkudde orsakas vanligtvis av överbelastning av bindvävsstrukturen som omger hälen. Orsakerna till produkten är många men omfattar ofta en hård belastning under en längre tid vid exempelvis arbete på hårda underlag i mindre lämpade skor, kraftiga stötar mot hälkoppen så som landning från höj mot hårda underlag eller omfattande snabb viktuppgång som överbelastar hälkudden. Ytterligare orsaker till problem med en uttrampad häl kan vara omfattande barfotabelastning mot hårda underlag eller ålderpåverkade förändringar i binvävsstrukturen.

Symptom

  • Generell hälsmärta i belastade lägen
  • Randömhet eller smärta runt hälbenet
  • Markerade förhårdnade runt hälens yttre kant, förhårdnaderna är ett tecken på att belastningen pressar hälkudden utåt istället för uppåt
  • Kantiga hälar, hälen yttre kant får en kantig övergång
  • Hälkudden känns tunn och genom att pressa tummen mot hälkudden känns hälbenet tydligt

Behandling

Det finns flera olika behandlingsmetoder för en uttrampad hälkudde och en av de effektivaste och enklaste metoderna är en hälkopp.
En uttrampad fettkudde i hälen behandlas effektivt av en stabiliserande och stötdämpande hälkopp. Hälkoppens anatomiska konstruktion bidrar till ett effektivt stöd och extra stötdämpning av en smärtande häl. Hälkopparna är tillverkade av ett extremt slitstarkt och stötdämpande gummimaterial med ett unikt och patenterade våffelmönstret under hälbenet som viker på ett effektivt sätt i belastat läge för att bidra till ökad stötdämpning vid kraftigare hälisättningar. Hälkoppens markerade kanter och konstruktionen runt yttre kanten på hälen stödjer hälens fettkudde effektivt och bidrar till att hälkudden pressas in under hälbenet för att effektivare dämpa hälbenet på höjden under hälbenet istället för på bredden utanför hälbenet. 
Se alla våra hälkoppar

Vanliga frågor och svar

Fråga. Jag har haft återkommande smärta i mina hälar och det har konstaterats att jag har en uttrampad hälkudde. Mina problem uppstår huvudsakligen när jag går i mina sandaler på jobbet inomhus. Vad kan jag välja för hjälpmedel för min uttrampade hälkudde?
Svar. Det finns flera olika hjälpmedel med hälkoppar, hälskydd med en integrerad hälkopp eller speciella sandaler som har utvecklats för effektiv avlastning av en smärtande häl. Alla hjälpmedel fungerar för inomhus-användning.

Fråga. Hur avlastar jag hälkudden effektivaste med tejp eller med ett hjälpmedel?
Svar. Avlastningen av en hälkudden bygger på att stödja bindväven under hälbenet och motverka så att belastningen på bredden minimeras vilket både en hälkopp och tejpningen gör. Skillnaden mellan tejp och hälkopp för en uttrampad hälkudde är vanligtvis risken för hudskador orsakade av tejpning på skör hur under längre perioder. Tejpens vidhäftande egenskaper risker att skada huden över tid vilket inte en hälkopp inte gör.

Fråga. Kan hälkudden läka ihop?
Svar. Ja en bindvävsstrukturen som skapar hälkudden läker ihop över tid men det huvudsakliga problemet är att hälkudden är svår att avlasta då all vår dagliga belastning sker mot hälen. Att kontinuerligt i alla situationer avlasta hälen med en hälkopp hjälper effektivt till att påskynda läkning. 

 

Senast uppdaterad: 2020-08-19

 
 
Omdömen på trustpilot:
 8,9 / 10
 
Omdömen på facebook:
 4,8 / 5