Hälkopp - Hälkoppsinlägg som fungerar | Rehaboteket

Hälkopp

En smärtande häl påverkar hela tillvaron. Varje steg smärtar och det blir ofta svårt att belasta normalt vilket medför att även den andra hälen överbelastas. De vanligaste orsakerna till hälsmärta är ofta uttrampad hälkudde och hälsporre. En hälkopp kombinerar flera olika funktioner i samma produkt för bästa effekt, stötdämpning och extra stöd runt hälens naturliga stötdämpare, hälkudden vilket ofta ger direkt smärtlindring. Våra produkter är tillverkade av mjukt formbart HD gummi och finns i tre olika storlekar för barn, samt personer under 80 kg och över 80 kg. Med ett komplett sortiment av hälkoppar finns det alltid effektiva produkter för gammal som ung, inomhus och utomhus med eller utan skor.

Hälkopp tulis
Tulis hälkopp är en effektiv hälkopp för ökad stötdämpning vid hälsmärta. Hälkoppen kombinerar stöd runt hälen och stötdämpning i samma produkt.
239 kr
hälkopp tulis
Extra effektiv hälkopp för optimal stötdämpning och stöd vid smärtande hälar. Hälkoppen HD finns även i en unik storlek för hälsmärta hos barn Apofysit
269 kr
Stötdämpande hälskydd
Unikt hälskydd för optimal stötdämpning av en smärtande häl. Hälskyddet fungerar lika bra till vardags som vid träning barfota ex gymnastik och dans.
349 kr
halskydd

Hälskydd Universal med inbyggd hälkopp ger extra stötdämpning och extremt enkel applicering i samma hälskydd för smärtande hälar

399 kr

Mer om våra hälkoppar

Hälkudden under hälbenet är en av kroppens kraftigaste stötdämpande vävnad. Hälkudden har till funktion att stötdämpa och lindra stöten mot hälbenet vid normal gång och kraftigare belastning vid högre intensitet.
Hälkudden omnämns ofta även som fettkudde och är en bindvävsstruktur under hälbenet, bindväven skapar små utrymmen som är fyllda med fettceller vilket ger en unik och effektiv stötdämpning. En opåverkad hälkudde bygger på höjden under hälbenet vilket maximerar strukturens stötdämpande egenskaper. I takt med att bindväven mattas ut börjar hälkudden ”flyta ut” vilket medför att dess stötdämpande effekt minskar. En hälkopp är specifikt konstruerad för att kombinera stötdämpning med en ihopsamlande effekt runt hela hälbenet.

Funktionalitet

För att koppen skall ha önskad effekt så behöver den ha vissa funktionella detaljer, det finns en uppsjö av olika hälkoppar som ofta inte har alla funktioner som krävs för att koppen skall ge maximal effekt för en smärtande häl.

De unika funktionerna kombinerar passform, stötdämpning, stöd samt viktanpassad konstruktion. En hälkopp som saknar en av funktionerna medför att koppen får nedsatt effekt med minskad effekt och funktion.

Passform – Den skall alltid vara tillverkad med en anatomisk passform för att på bästa sätt fixeras runt hälbenet. Hälkoppen skall även ha en förhöjd kant som går upp runt hela hälen för att därigenom klara av att ge ytterligare stöd runt hälen.

Stötdämpning – materialvalet är en väldigt viktig egenskap för att uppnå optimal dämpning. Hälkoppar tillverkade av ex. polyuretan eller silikon ger ofta nedsatt dämpning på grund av materialvalet i koppen. Ett mjukt men formstabilt gummimaterial är det optimala materialet då man kan integrera olika stötdämpande konstruktioner under hälen för att på bästa sätt ta upp stöten i materialet och inte direkt mot den uttrampade hälkudden.

Stöd – stödet i en hälkopp är en av de viktigaste egenskaperna för optimal funktion. Stödet i koppen skall alltid vara placerat så lågt i koppens konstruktion som det bara är möjligt. Ju lägre stödet är placerad desto effektivare blir koppens ihopsamlande egenskaper. En hälkopp med en lågt placerad stödkant som placeras i ett par skor med en stabilare hälkappa ger den direkta effekten av stöd från skon som hjälper hälkoppen att bättre och effektivare stödja och stabilisera hälkudden under hälbenet.

Viktanpassning – hälsmärta drabbar både barn, kvinnor och män. Materialhårdheten och produktkonstruktionen varierar beroende på vikten som belastar materialet. För att maximera effekten för en person som väger 50 kg i förhållande till en person som väger 90 kg så tillverkas koppen i olika densiteten (materialhårdhet) för att på bästa sätt stötdämpa hälbenet i förhållande till kroppsvikt samt olika stötdämpande mönsterkonstruktioner för maximal effekt.

Användning

En hälkopp kan användas på flera olika sätt, de olika sätten påverkar inte funktionen men kan underlätta användningen och även förbättra fixering av koppen mot hälbenet.
Den placeras enklast rakt ned i skon, väl fixerad mot skons hälkappa.  För att underlätta appliceringen av skon utan att hälkoppen rör på sig så är det viktigt att man snör upp skon vid varje tillfälle samt trycker hälen mot hälkappan och hälkoppen innan man snör åt skon.

Den kan även placeras under strumpan direkt mot hälbenet, fördelen med placeringen under en strumpa gör att koppen fixeras ytterligare mot foten tack vara strumpans effekt.

Vid användning av hälkopp vid högintensiv idrott och motion kan den även fixeras med hjälp av en tunn strumpa mot foten. Applicera hälkoppen mot strumpan och sätt som yttersta lager den vanliga fotbollsstrumpan, löpstrumpa eller ändamålsenlig strumpa. Fördelen med den tunna strumpan är att den fungerar som en fuktbarriär mot foten för att motverka att hälkoppen glider mot huden.

Hur använder man en hälkopp om man går barfota?

Sommartid, vid inomhusidrott utan skor, inomhus utan strumpor så är det svårt att använda en konventionell hälkopp då det inte finns några fixerande material så som strumpor eller en skos hälkappa. Lösningen är ett hälskydd som appliceras över vristen och som har en insydd hälkopp i skyddet. Fördelen med att kunna applicera hälkoppen mot foten utan hjälpmedel medför att du alltid bär med dig koppen oavsett om du går i sommarsandaler, barfota eller tränar exempelvis gymnastik eller dans utan skor.

Hur fungerar en hälkopp jämförbart med en hälkil?

Hälkopp och hälkil är två helt olika produkter även fast det i många fall rekommenderas en hälkil vid problem med uttrampad hälkudde och hälsmärta.
En hälkil har en generell stötdämpande funktion så länge hälkilen är tillverkad av ett tillräckligt dämpande material men saknar hälkoppens ihopsamlande egenskaper.

Vad vi på Rehaboteket erbjuder

Vi på Rehaboteket är väl medvetna om att det kan vara svårt att hitta rätt produkt för just din skada och har på grund av detta arbetat fram flera olika sätt för att på bästa sätt hjälpa dig med alla dina frågor. Det enklaste är att du kontaktar vår kompetenta kundtjänst per telefon 08- 24 47 34.
Alla beställningar som är lagda innan kl. 16 skickas alltid samma dag med beräknad leverans dagen efter order för att du som vår kund inte skall behöva vänta på din vara.
Vi skickar våra varor 6 dagars i veckan och har endast lördag som vilodag för våra leveranser. 
På rehaboteket har du alltid 45 dagars öppet köp för att du skall ha tid på dig att utvärdera produkten.

Trygg e-handel
Vi är certifierade av svensk distanshandel och har fått rätten att använda symbolen Trygg E-handel vilket innebär att vi står för står för tydliga, enkla och enhetliga villkor.