Hälkopp | Köp hälkoppsinlägg till dina skor online | Rehaboteket

Hälkoppar

En smärtande häl påverkar hela tillvaron. Varje steg smärtar och det blir ofta svårt att belasta normalt vilket medför att även den andra hälen överbelastas. De vanligaste orsakerna till hälsmärta är ofta uttrampad hälkudde och hälsporre. En hälkopp kombinerar flera olika funktioner i samma produkt för bästa effekt, stötdämpning och extra stöd runt hälens naturliga stötdämpare, hälkudden vilket ofta ger direkt smärtlindring. Våra produkter är tillverkade av mjukt formbart HD gummi och finns i tre olika storlekar för barn, samt personer under 80 kg och över 80 kg. Med ett komplett sortiment av hälkoppar finns det alltid effektiva produkter för gammal som ung, inomhus och utomhus med eller utan skor.

halkopp
Hälkopp Gel kombinerar stöd och stötdämpning för en smärtande häl med ett lättare hålfotsstöd i samma smarta konstruktion
 179 kr 
Hälkopp tulis
Tulis hälkopp är en effektiv hälkopp för ökad stötdämpning. Hälkoppen kombinerar stöd runt hälen och stötdämpning i samma produkt.
 189 kr 
Storsäljare
hälkopp tulis
Effektiv hälkopp för extra stötdämpning och stöd vid smärtande hälar. Hälkoppen HD finns även i en unik storlek för barn
 199 kr 
hälkopp
Stötdämpande och stabiliserande hälkopp vid problem med hälsmärta, severs skada, hälsporre, plantar fasciit och uttrampad hälkudde
 249 kr 
Stötdämpande hälskydd
Hälskydd för stötdämpning av hälen. Hälskyddet fungerar lika bra till vardags som vid träning barfota ex gymnastik och dans.
 369 kr 
halskydd
Hälskydd Universal med inbyggd hälkopp ger stötdämpning och förenklad applicering i samma hälskydd
 399 kr 

Mer om våra hälkoppar

Hälkudden under hälbenet är en av kroppens kraftigaste stötdämpande vävnad. Hälkudden har till funktion att stötdämpa och lindra stöten mot hälbenet vid normal gång och kraftigare belastning vid högre intensitet.
Hälkudden omnämns ofta även som fettkudde och är en bindvävsstruktur under hälbenet, bindväven skapar små utrymmen som är fyllda med fettceller vilket ger en unik och effektiv stötdämpning. En opåverkad hälkudde bygger på höjden under hälbenet vilket maximerar strukturens stötdämpande egenskaper. I takt med att bindväven mattas ut börjar hälkudden ”flyta ut” vilket medför att dess stötdämpande effekt minskar. En hälkopp är specifikt konstruerad för att kombinera stötdämpning med en ihopsamlande effekt runt hela hälbenet.

Funktionalitet

För att koppen skall ha önskad effekt så behöver den ha vissa funktionella detaljer, det finns en uppsjö av olika hälkoppar som ofta inte har alla funktioner som krävs för att koppen skall ge maximal effekt för en smärtande häl.
De unika funktionerna kombinerar passform, stötdämpning, stöd samt viktanpassad konstruktion. En hälkopp som saknar en av funktionerna medför att koppen får nedsatt effekt med minskad effekt och funktion.
Passform – Den skall alltid vara tillverkad med en anatomisk passform för att på bästa sätt fixeras runt hälbenet. Hälkoppen skall även ha en förhöjd kant som går upp runt hela hälen för att därigenom klara av att ge ytterligare stöd runt hälen.
Stötdämpning – materialvalet är en väldigt viktig egenskap för att uppnå optimal dämpning. Hälkoppar tillverkade av ex. polyuretan eller silikon ger ofta nedsatt dämpning på grund av materialvalet i koppen. Ett mjukt men formstabilt gummimaterial är det optimala materialet då man kan integrera olika stötdämpande konstruktioner under hälen för att på bästa sätt ta upp stöten i materialet och inte direkt mot den uttrampade hälkudden.
Stöd – stödet i en hälkopp är en av de viktigaste egenskaperna för optimal funktion. Stödet i koppen skall alltid vara placerat så lågt i koppens konstruktion som det bara är möjligt. Ju lägre stödet är placerad desto effektivare blir koppens ihopsamlande egenskaper. En hälkopp med en lågt placerad stödkant som placeras i ett par skor med en stabilare hälkappa ger den direkta effekten av stöd från skon som hjälper hälkoppen att bättre och effektivare stödja och stabilisera hälkudden under hälbenet.
Viktanpassning – hälsmärta drabbar både barn, kvinnor och män. Materialhårdheten och produktkonstruktionen varierar beroende på vikten som belastar materialet. För att maximera effekten för en person som väger 50 kg i förhållande till en person som väger 90 kg så tillverkas koppen i olika densiteten (materialhårdhet) för att på bästa sätt stötdämpa hälbenet i förhållande till kroppsvikt samt olika stötdämpande mönsterkonstruktioner för maximal effekt.

Användning

En hälkopp kan användas på flera olika sätt, de olika sätten påverkar inte funktionen men kan underlätta användningen och även förbättra fixering av koppen mot hälbenet. Hälkoppen placeras enklast rakt ned i skon, väl fixerad mot skons hälkappa. Se till att snöra skon korrekt för att säkertälla att foten sitter fixerad mot hälkappan och därmed mot hälkoppen. För att underlätta appliceringen av skon utan att hälkoppen rör på sig så är det viktigt att man snör upp skon vid varje tillfälle samt trycker hälen mot hälkappan och hälkoppen innan man snör åt skon. Hälkoppen kan även placeras under strumpan direkt mot hälbenet, fördelen med placeringen under en strumpa gör att hölkoppen fixeras ytterligare mot foten tack vara strumpans effekt. Vid användning av hälkopp vid högintensiv idrott och motion kan den även fixeras med hjälp av en tunn strumpa mot foten. Applicera hälkoppen mot strumpan och sätt som yttersta lager den vanliga fotbollsstrumpan, löpstrumpa eller ändamålsenlig strumpa. Fördelen med den tunna strumpan är att den fungerar som en fuktbarriär mot foten för att motverka att hälkoppen glider mot huden.

Hälkopp Barn

Hälsmärta hos barn är ett vanligt förekommande problem som påverkar barnen med smärta och problem i rörelse. Många problem med hälsmärta hos växande barn kommer ifrån en lokal inflammation i hälens tillväxtzon, problemet benämns som severs skada eller apofysit.
Tillväxtzonen i hälen består av en förbenad och en icke förbenad zon med en ökad risk för problem i övergången mellan de två zonerna. Problemen orsakar ofta smärta när barnen belastar hälen och de uppstår både högintensivt och lågintensivt. För att minska stöten mot hälbenet i rörelse används ofta en hälkopp för barn. Barnen har en smalare ofta outvecklad häl vilket ställer specifika krav på hälkoppens storlek och konstruktion. En hälkopp för barn behöver vara både storleksanpassad för barnens häl samt viktanpassad för att kunna ge rätt grad av stötdämpning och stöd för hälen.
Barnens ofta intensiva rörelsemönster i skolan, på träningen innebär även höga krav på hälkoppens slitstyrka och enkel användning.
En hälkopp för barn skall vara anpassad i linje med en lägre vikt, hälkoppen är mjukare för barn än vuxna utifrån en ofta lägre kroppsvikt. Hälkoppar för barn har även en betydligt smalare form för att alltid greppar och stödja hälbenet på bästa sätt. Hälkoppens höjd och tjocklek är även den speciellt anpassad för barn med en tunnare och lägre höjd men helt i linje med en hälkopps stabiliserande egenskaper. 

Hur använder man en hälkopp om man går barfota?

Sommartid, vid inomhusidrott utan skor, inomhus utan strumpor så är det svårt att använda en konventionell hälkopp då det inte finns några fixerande material så som strumpor eller en skos hälkappa. Lösningen är ett hälskydd som appliceras över vristen och som har en insydd hälkopp i skyddet. Fördelen med att kunna applicera hälkoppen mot foten utan hjälpmedel medför att du alltid bär med dig koppen oavsett om du går i sommarsandaler, barfota eller tränar exempelvis gymnastik eller dans utan skor.

Hur fungerar en hälkopp jämförbart med en hälkil?

Hälkopp och hälkil är två helt olika produkter även fast det i många fall rekommenderas en hälkil vid problem med uttrampad hälkudde och hälsmärta.
En hälkil har en generell stötdämpande funktion så länge hälkilen är tillverkad av ett tillräckligt dämpande material men saknar hälkoppens ihopsamlande egenskaper.

Vårt erbjudande

Vi på Rehaboteket erbjuder marknadens bredaste sortiment av hälkoppar och har alltid flera olika funktionella alternativ att erbjuda för en optimal valmöjlighet i förhållande till dina individuella behov av stöd och kompression.  Alla våra produkter lagerförs i egna lager med leverans inom 1-2 dagar. Produkterna är alltid CE märkta ortopedtekniska produkter MDD klass II. CE märket är en säkerhet för dig som kund och säkerställer optimal funktion och kvalitet. 

Behöver du hjälp med att välja produkt för dina problem?

Vi på Rehaboteket är väl medvetna om att det kan vara svårt att hitta den mest lämpade produkten för dig i förhållande till upplevda problem. Av just den anledningen har vi alltid bemannad kundservice med kompetent personal om gärna hjälper till. Ring oss på 08-244734 vardagar mellan 9-16 om det är något som du behöver hjälp med. Vill du inte ringa så går det lika bra att ställa dina frågor till oss på kundservice@rehaboteket.se
Rehaboteket är en trygg handelsplats för dig på nätet. Vi är certifierade av Trygg e-handel och tillämpar Klarnas säkra betalningslösningar. Vill du inte betala för varan innan du har tagit emot den så erbjuder vi kostnadsfritt fakturaköp med 14 dagars betalningsvillkor. Vi erbjuder alltid 45 dagars öppet köp så att du i lugn och ro kan prova och utvärdera ditt knäskydd i hemmiljö.