Inflammation i handleden

Handleden är en komplex struktur som ofta kan drabbas av inflammationer i hand och handleden. Handen består av 27 ben och 19 muskler och senor som alla passerar genom handleden till handen och är ofta drabbade av inflammationer och smärta. Smärta och inflammation i handled är ett vanligt förekommande problem och ofta orsakar omfattande problem i en persons vardag med tanke på handen och handledens centrala funktion i det mesta vi gör. En inflammerade handled kan drabba leder, senor och nerver orsakas ofta av överbelastningsproblem i hand och handled.

Vår mest sålda produkt

Stabiliserande handledsskydd Manex Basic med skena

Handledsskydd med skena speciellt konstruerat för stabilitet och extra kompression av en smärtande handled vid problem med ont i handen.

389 kr

Orsak till en inflammerad handled?

Inflammation i handleden orsakas ofta av upprepade ensidiga rörelser i samband med belastat eller obelastat arbete med handen och handleden. En av orsakerna till inflammation i handleden är att muskulaturen och senorna lätt överbelastas då istort sett samma strukturer belastas regelbundet utan möjlighet till vila och avlastning.  
Ytterligare orsaker till inflammation i handleden är arbete med hand och handled i onormala påfrestande situationer med handleden extremt böjd eller sträckt. Inflammation i handleden hos hantverkare orsakas ofta av arbetsställning. Påfrestningen av handleden ökar markant vid användning av tyngre verktyg och maskiner i onormala positioner. 
Arbeten eller aktiviteter som regelbundet innebär ensidiga upprepade rörelser ex produktionspersonal, monteringspersonal som finmotoriskt gör samma moment om och om igen under en arbetsdag riskerar att drabbas av inflammation i handleden. 

Symptom vid inflammation i handleden

Inflammation i handleden orsakar oftast en molande smärta i handleden vid rörelse och belastning. Oftast så är man trycköm över det inflammerade området vid beröring och det är inte ovanligt att området lokalt för lätt värmeökning och även i vissa fall rodnad. 
En inflammerad handled upplevs ofta som svagare än normalt vid försök att belasta handleden normalt. Kraftlösheten orsakas ofta av smärtan som utlöses av inflammationen i handleden vid belastning. Vid kraftigare inflammationer kan även senknarr förekomma över hand och handled. Handleden kan även lätt svullnad vid lokala inflammationer i handleden. En svullen handled innebär ofta att rörelsen i handleden blir nedsatt och att handleden känns stelare framförallt efter en tids vila eller nattsömn. 

Vad göra vid inflammation i handleden?

Vid inflammation i handleden skall handledens och handens muskulatur och sträcksenor avlastas för att ge inflammationen i handleden en möjlighet att läka ut. Ett avlastande och stabiliserande handledsstöd avlastar en inflammerad handled effektivt och positionerar handleden i ett extra gynnsamt neutralläge för rehabilitering. En viktig del av rehabiliteringen är att undvika eller minska de utlösande rörelserna (om dessa är kända) samt att se över arbetsposition och belastning av handleden för att motverka återkommande problem. 

Senast uppdaterad 2022-03-28

Denna text har granskats av:

Jag heter Maja Nilsson och är legitimerad fysioterapeut av Socialstyrelsen. Min fysioterapeutexamen, med inriktning beteendemedicin, tog jag på Mälardalens Högskola. Är bla.a vidareutbildad inom OMT steg 2, CSPT (certified Sports Physiotherapist), idrottsmedicin, dry-needling & skivstångsrehabilitering. Jag driver en Idrottsskadeklinik samt arbetar med idrottslag.