Köp medicinska kompressionsstrumpor online | Rehaboteket

Kompressionsstrumpor

Kompressionsstrumpor är den enklaste och effektivaste behandlingen för svullna, trötta anklar och underben. Strumporna finns i en mängd olika utföranden och kompressionsklasser och hjälper till att öka kompressionen runt anklar och underben för att minska svullnad i fot och ben. De olika kompressionsklasserna innebär hur mycket stöd strumpan ger runt anklarna och underbenen. Stödstrumpor man

Stödstrumpor för män i en elegant design som fungerar lika bra på jobbet, på resan eller under fritiden. 

 189 kr 
kompressionsstrumpor sport idrott

Kompressionsstrumpa SRX utvecklad för sport och idrott. Kompressionen i strumpan förstärker funktion och påskyndar återhämtning efter träning och motion. 

 449 kr 
Resestrumpa Travel 36-37
Flygstrumpor för en behagligare resa utan svullna ben och fötter!
 189 kr 
Populär
stodstrumpa_ull

Stilrena stödstrumpor av bomull och ull för optimal komfort. Graderad kompression klass 1 säkerställer kompression och funktion.

 149 kr 
kompressionsstrumpor

Svarta kompressionsstrumpor med spetsmönster för en vacker kompressionsstrumpa för alla tillfällen. 

 209 kr 
kompressionsstrumpor_140den
Kompressionsstrumpor Office 140 den - den perfekta kompressionsstrumpan för vardagligt användande. Den tunna och snygga kompressionsstrumpan ger piggare ben och motverkar svullnad.
 159 kr 
kompressionsstrumpor_beige
Kompressionsstrumpor Office 140 den- den perfekta kompressionsstrumpan för vardagligt användande. Den tunna och snygga kompressionsstrumpan ger piggare ben och motverkar svullnad.
 159 kr 
Kompressionsstrumpor med extra vidd över vaden för bästa passform för kraftigare ben. Tillverkade av en kombination av bomull, polyamid och lycra för en mjuk, luftig och extra behaglig känsla.
 159 kr 
kompressionsstrumpor
Vita kompressionsstrumpor tillverkade med en extra bred benvidd för bästa passform för kraftigare underben. Tillverkade av en kombination av bomull, polyamid och lycra för en mjuk, luftig och extra behaglig känsla.
 159 kr 
kompressionsstrumpor
Kompressionsstrumpor speciellt lämpade för vandring och hiking. Kompressionsklass 1 och tillverkade av högklassig merinoull för den bästa kombination av en kompressionsstrumpa och en strumpa speciellt lämpad för vandring och promenad.
 209 kr 

Läs mer om kompressionsstrumpor

Kompressionsstrumpor är en väl beprövad och bevisad metod för att öka blodcirkulationen i fot, anklar och underben vid problem med svullnad och trötthet i benen. Hjärtat är själva pumpen i kroppen som bidrar till ett konstant flöde i samverkan med muskulaturen. I underbenen utgör vadmusklerna en bidragande muskelpump som effektivt hjälper till att pumpa blodet upp från foten och anklarna tillbaka till lungorna för syresättning. Återflödet i benen sker genom venerna. Inne i benens vener finns det klaffar som hjälper till med att blodet skall enkelt och smidigt transporteras tillbaka till hjärtat. Klaffarna är viktiga utifrån att gravitationen annars skulle bidra till att mycket av blodet skulle stanna kvar i foten. Vid problem med venklaffarnas täthet kan läckage uppstå vilket medför att vätska ansamlas nedanför läckaget i foten och anklarna, vilket vi upplever som svullnad. Läckande klaffar benämns ofta som åderbråck eller venös insufficiens och syns ofta på underbenen som slingriga och i vissa fall utvidgade kärl. Åderbråck i nedrebenen är relativt vanligt och ofarligt och kan effektivt förebyggas med hjälp av kompressionsstrumpor. 

Kompressionsstrumpor tillverkas i olika kompressionsklasser med klass 1 som den vanligaste kompressionsprofilen och kompressionsklass 2 och 3 med högre kompression, som ofta förskrivs i samband med en medicinsk behandling. 
Strumpor med klass 1 har ett kompressionstryck på 15–21 mmHg vilket är ett mått på hur mycket stöd kompressionsstrumpan ger runt anklarna och underbenet. Kompressionsstrumpor med klass 2 och 3 har ett kompressionstryck på 20 mmHg och mer. I vissa fall skall strumporna måttbeställas för att ge bästa möjliga kompression.

Vid valet av strumpor så är det viktigt att tillverkaren följer rådande standard för rätt funktion. En strumpa skall vara tillverkad med graderad kompression, vilket innebär att kompressionsstrumpan har olika tryck över hela underbenet. Graderad kompression säkerställer förbättrad cirkulation och ett förbättrat återflöde. Trycket runt fotleden är alltid högst och motsvarar 15–21 mmHg, ju högre upp över benet strumpan går desto lägre blir trycket. Denna graderade konstruktion är tillverkad för att effektivt hjälpa till med återflödet och för att inte på något sätt påverka blodflödet negativt desto högre upp över underbenet som kompressionsstrumpan sitter. 
Kompressionsstrumpor med graderad kompression tillverkas av alla seriösa tillverkare och är ett enkelt men väldigt effektivt hjälpmedel för att motverka svullnad samt trötthet i anklar och underben. 

Vad gör en kompressionsstrumpa?

 Om venklaffarna har vidgats i underbenet så innebär det läckage i klaffarna vilket orsakar svullnaden. När man använder strumpor hjälper strumpans tryck / kompression till att hålla ihop venklaffarna vilket ofta innebär en normal funktion med en direkt minskad svullnad i anklar och underben. Kompressionsstrumpans graderade funktion innebär att trycket runt fotleden är högre än trycket runt vad och underben, vilket bidrar till ett optimalt stöd för svullna anklar och underben.

När skall jag använda kompressionsstrumpor? 

Kompressionsstrumpor kan användas av alla vardagligt precis som en vanlig strumpa men med en säkerställd funktion. Många äldre personer upplever problem med svullnad, vilket är en direkt anledning till att använda kompressionsstrumpor. I dagens moderna stillasittande arbeten vid ett skrivbord så kan man i vissa fall sitta still upp till 3–4 timmar i sträck. Med tanke på att vaderna inte aktiveras vid stillasittande arbete så mister man en del av den muskelpumpningen som effektivt hjälper till med återflödet. Stillasittande arbete är ofta en orsak till svullnad och trötthet i anklar och underben, vilket gör kompressionsstrumpor extra lämpade för ex kontorspersonal eller personer med ett stillasittande yrke. På samma sätt så leder ofta ett stående arbete över flera timmar till svullnad, ofta upplevd trötthet, spänning eller "tunga ben". Stillastående arbete minskar även muskelpumpningen i vaden samtidigt som gravitationen påverkar återflödet upp till överkroppen, vilket ofta är orsaken till att man efter en viss tids arbete upplever trötthet och tunga ben. 
Med dagens roliga kompressionsstrumpor med olika mönster och färger är det många som använder kompressionsstrumpor dagligen endast på grund av strumpans sköna effekt. 

Hur avgör man vilket storlek på strumpor man skall använda?

För att välja rätt kompressionsstrumpor behöver man mäta omkretsmåttet runt ankeln och även vaden. Dagens tillverkare har även med ett mått avseende skostorlek men det rekommenderas alltid att man mäter sin kompressionsstrumpestorlek med omkretsmåtten. De korrelerar ofta med skostorleken.
Om man svullnar i ankel och underben så är det rekommenderat att måttet tas på morgonen då svullnaden alltid är som minst. Om man mäter in svullnad i måttet kommer kompressionsstrumpan inte att ge rätt kompression vilket påverkar funktionen.
Vid kraftigare ben finns det strumpor som är extra vida. De extra vidare modellerna tillåter rätt kompression över underbenet vid alla tillfällen. 

Hur skall jag sköta mina strumpor? 

Moderna kompressionsstrumpor är tillverkade av slitstarka elastiska material så som bomull, polyamid och lycra. Kompressionsstrumporna skall maskintvättas precis som vanliga strumpor i 60° och klarar även av att torktumlas. Idag är det lika lätt att använda, sköta och tvätta kompressionsstrumpor som det är med vanliga strumpor, vilket ytterligare motiverar att använda strumpor med bevisad effekt vardagligt för att få piggare och mindre svullna ben.