Ont i armbågen? Behandla effektivt med våra skydd | Rehaboteket

Behandla värk i armbågen

Smärta i armbågen beror ofta på flera olika orsaker så som inflammation, muskelbristningar eller slemsäcksinflammationer. Ont i armbågen orsakas ofta av lokala inflammationer i armbågen och kallas ofta för överbelastningsskador. Det förekommer flera olika smärttillstånd i armbågsledens muskel och senfästen.

Smärta i armbågens utsida har ofta att göra med tennisarmbåge vilket innebär att senfästet som sträcker handen och fingrarna på armbågens utsida blir inflammerat, ofta på grund av överbelastning och inflammation. Tennisarm ger framförallt värk i armbågen vid användning av handen och handleden.  Ont på armbågens insida är ofta relaterat till golfarmbåge med samma problembild som tennisarmbåge men med distinkt smärta i armbågens inre senfäste. 
Armbågsleden är extra utsatt för så kallas slemsäckinflammation, bursit. En slemsäcksinflammation smärtar och gör ont på armbågens yttre spets. Slemsäcks inflammation kallas även studentarmbåge och förekommer ofta vid belastning av armbågens yttre spets mot en hårdare yta ex ett skrivbord. Det är inte ovanligt att båda armbågarna smärtar orsakar av ökad belastning. 

Behandla smärta i armbåge

Rätt armbågsstöd för värk i armbågen avlastar inflammationen effektivt och bidrar till effektivare rehabilitering, minskad värk i armbågen och en mera funktionell vardag. 
Behandlingen av värk i armbågen kan även kompletteras med anti-inflammatoriska läkemedel för att snabbare uppnå minskade symptom och effektivt behandla en smärtande armbåge. 

Vanliga orsaker till ont i armbåge

De vanligaste orsakerna till smärta i armbågen och värk i armbågarna är medial och lateral epikondylit. Tennisarm och golfarm. Smärtan i armbågen är då lokaliserad till armbågens inre och yttre benutskott på armbågens in och utsida. Smärta i armbågen vid tennisarm orsakas av en överbelastning i armbågens muskelfästen. Överbelastningen orsakas ofta av många ensidiga rörelser i hand och arm som överbelastar armbågen. Arbetssituation med ensidiga rörelser, racketsporter med återkommande upprepade rörelsemönster eller träning med tyngder är bara några vanligt utlösande faktorer till överbelastning och värk i armbågen. 
Vid smärta och ont i armbågen börjar man omedvetet använda den andra armen er med ökad risk för likartade prodlem i båda armbågarna. 

Behandlingen av värk och smärta i armbågen kan även kompletteras med anti-inflammatoriska läkemedel för att snabbare uppnå minskade symptom och effektivt behandla en smärtande armbåge.  

Senast uppdaterad: 2019-09-19

 
 
Omdömen på trustpilot:
 8,9 / 10
 
Omdömen på facebook:
 4,8 / 5