Ryggskott? Hjälp mot smärtan | Rehaboteket

Ryggskott

Ryggskott är en av de vanligaste problemen till ont i ländryggen och drabbar de flesta av oss någon gång under livet. 
Den exakta anledningen till ryggskott är inte klarlagd men problemet involverar smärta i ryggmuskulatur och ligament lokalt i ländryggen. Ryggskott uppstår ofta i samband med kraftiga rörelser, rotationer eller tyngre lyft men kan även uppstå utan förvarning. 

Vid ryggskott uppstå ofta ett krampliknande tillstånd i ländryggsmuskulaturen vilket innebär att kroppen ofta omedvetet lutas åt samma håll som problemet för att kompensera till ett smärtfritt läge. Effekten av ryggskott blir ofta en kraftigt lutande kroppsposition som påverkar den drabbades förmåga att röra sig och bidrar till en kraftig felbelastning av rygg och nacke. 

Symptom vid ryggskott

 • Symptomen varierar ofta och olika människor upplever symptomen annorlunda från varandra. 
 • Generellt så smärtar ryggskott intensivt ofta orsakat av en hastig rörelse i vissa fall kan en kraftig nysning utlösa huggsmärtan i ländryggen. 
 • Smärtan kan upplevas olika men benämns ofta som huggande smärta. Den huggande smärtan utlöses ofta vid försök till rörelse. 
 • Krampaktig smärta i ryggen med en kraftig ihopsjunken kroppshållning, den ihopsjunkna kroppshållningen är ofta för att kompensera till ett smärtfritt läge.  
 • Ryggskott smärtar ofta i både stående och sittande position med uttalad stelhet över problemområdet efter viss tids stillasittande
 • Svårigheter att komma igång med rörelse och belastning efter nattsömn eller sittande position under längre perioder. 
 • Vid akuta ryggskott upplever den drabbas ofta att liggande kroppsställning lindrar smärtan lokalt. 

Behandling av ryggskott

Ryggskott behandling varierar ofta från person till person. Vid akuta besvär bör behörig medicinsk personal göra en bedömning av det akuta problemet.
Efter den akuta fasen finns det flera olika hjälpmedel för att på bästa sätt behandla ryggskott och förenkla fysisk aktivitet och rörelse, något som många ser som den bästa behandlingen av ryggskottet.   

 • ​Målet vid problem med ryggskott är att försöka leva ett så aktivt liv som möjligt, rörelse bidrar till ökad cirkulation och hjälper ofta till att mjuka upp problemområdet och motverkar lokal stelhet. 
 • Den framåtböjda kroppshållningen som bidrar till minskad smärta bör undvikas för att säkerställa en normal belastning av ryggmuskulaturen. Ett stabiliserande ryggstöd bidrar effektivt till att stabilisera problemområdet vid ryggskott och motverkar effektivt att den drabbade går framåtlutad för att kompensera till ett smärtfritt läge. 
 • All form av fysisk aktivitet är positiv för att ökar rörelsen och motverka ytterligare stelhet vid problem med ryggskott. 

   

Senast uppdaterad: 2019-09-19

 
 
Omdömen på trustpilot:
 8,9 / 10
 
Omdömen på facebook:
 4,8 / 5