Ont i tummen? Effektiv hjälp mot värken | Rehaboteket

Behandla smärta i tummen

Ont i tummen? Effektiv hjälp mot värken
Tummen är en förutsättning för ett funktionellt grepp i handen. Med tanke på tummens centrala roll i handen ökar risken för att få problem i tummen. Ont i tummen och värk i tummen har flera olika orsaker ofta överbelastning med inflammationssmärta som följd.

Värken i tummen är i vissa fall övergående beroende på problem, avlastning av tummen är oftast den mest grundläggande behandlingsformen vid värk i tummen.

Anledningarna till ont i tummen är många, nedan listas några av de vanligaste orsakerna till en smärtande tumme. 

Värk i tummen orsakat av artros
Artros i tummen drabbar de brosktäckta ledytorna i tummen. Artros kallas även för förslitningsskada. Den normalt glatta ledytan i tummen som möjliggör en smidig rörelse av tummen försämras med tiden och vid intensiv användning av tummen, tumbas artros. Vid smärta i tummen orsakat av artros får den drabbade ont i tummens grundled, smärtan lokaliseras till övergången av handleden och tummen. Värk i tummen orsakat av artros smärtar speciellt vid rörelse och belastning av tummen. Tummen upplevs svag och har i vissa fall en lätt svullnad över leden. Vid mera omfattande besvär med artros övergår ofta värken i tummen från belastat läge även till värk i tummen vid vila.

En avlastande tumortos hjälper till att stödja tummen och bidrar ofta till ett väldigt uppskattat extra stöd i vardagen.

Inflammation i tummen ( de quervains syndrom)
Inflammation i tummens glidsenor kallas även De Quervain och är ett inflammationstillstånd i tumbasen som bidrar till värk i tummen vid rörelse. Värken i tummen sitter lokalt i tumbasen och inkluderar även smärta i handleden lokalt över tumsidan av handleden. Värken i tummen kommer ofta gradvis och problemen uppstår ofta vid kombinerat grepp i handen samtidigt som handleden vrist i riktning.

Vid inflammation i tummen svullnad ofta glidsenorna i tummen vilket minskar rörelsen i tummen och handleden. Värken i tummen ökar vid fortsatt rörelse.

Ett avlastande handledsstöd kombinerat med tumstöd bidrar till effektiv avlastning av inflammation i tummen.

Ont i tummen vid ledbandsskada i tummen
En ledbandsskada i tummen orsakas ofta av en stukning i tummen med ont i tummens nedre delar. Smärtan uppstår ofta i samband med ett tydligt skadetillfälle som ex en boll mot tummen. Tummen svullnar ofta med blånad och lokal svullnad samtidigt som värken i tummen tilltar.

En ledbandsskada skall undersökas för att utesluta ytterligare problem och för att säkerställa rätt behandling för att motverka nedsatt stabilitet i tummens grundled efter skada och rehabilitering.

Ett stabilt stöd för tummen kan användas för att stödja tummen för att minska rörelsen vid värk och smärta i tummen efter skada

SMS-tumme

SMS-tumme är en ny företeelse som ger värk i tummen vid många ensidiga upprepade rörelse. Antalet rörelser för att skriva ett vanligt SMS på din smarta telefon är ofta påfrestande för tummens muskulatur och kan utlösa en lokal muskel inflammation i tummens muskler. SMS tummen överbelastar tummen med värk i tummen vid rörelse. Lösningen vid sms tumme är oftast att minska knappande på telefonen eller variera sig för att därigenom avlasta tummen. Ett lättare stöd för tummen kan användas för att avlasta tummen vid smärta och värk i tummen vid problem.
 

Senast uppdaterad: 2019-09-19

 
 
Omdömen på trustpilot:
 8,9 / 10
 
Omdömen på facebook:
 4,8 / 5