Effektiv stabilisering av instabil fotled | Rehaboteket

Stabilisera instabil fotleder

Återkommande fotledsskador, vrickningar eller stukningar påverkar ofta en fotled under en längre tid med nedsatt stabilitet som långsiktigt problem. En instabil fotled bidrar ofta till ett regelbundet återkommande problem med osäkerhet vid belastning orsakad av den instabila fotleden. Instabiliteten i fotleden uppstår oftast vid promenad eller aktivitet på ojämna underlag. En instabil fotled kan effektivt stabiliseras med hjälp av ett stabiliserande fotledsstöd för bättre stabilitet och kontroll av fotleden efter skada och i förebyggande syfte. 

En jämn väg är det sällan problem att gå på med fotledsinstabilitet men så fort underlaget blir ojämnt ex kullersten eller aktivitet i skog och mark så ökar instabiliteten i fotleden.
En instabil fotled blir ofta instabilare beroende på skovalet. En instabil sko med klack gör det ofta betydligt instabilare i fotleden. Skor med klack på ojämna underlag för en instabil fotled är ofta väldigt problematiskt och kan i vissa fall orsaka ytterligare stukningar i fotleden. 

Instabilitet i fotleden kan enkel förebyggas med ett fotledsstöd som är speciellt konstruerat för att stabilisera fotleden. Ca 85 % av problemen med en instabil fotled orsakas ofta av en bakomliggande fotledsstukning på fotledens utsida. En instabil fotled omnämns ofta som kronisk instabilitet i fotleden. 

En instabil fotled kan effektivt behandlas med hjälpa av ett stabiliserande fotledsstöd som effektivt ökar stabiliteten i den instabila fotleden. Fotledsstöden finns i flera olika modeller och alla bidrar till förbättrad stabilitet och kontroll av en instabil fotled. 

 

Klicka här för att se alla våra fotledsskydd för en instabil fotled

Texten är granskad av:

Maja Nilsson
Leg Fysioterapeut

Jag heter Maja Nilsson och är legitimerad fysioterapeut av Socialstyrelsen. Min fysioterapeutexamen, med inriktning beteendemedicin, tog jag på Märlardalens Högskola och sedan fortsatte jag att vidareutbilda mig. I idrottsmedicin, dry-needeling, idrottsmassage, tejpning, tyngdlyftning och crossfit level 1. Och så ortopedisk manuell terapi (OMT 2) som jag läser nu.

 
 
Omdömen på trustpilot:
 8,9 / 10
 
Omdömen på facebook:
 4,8 / 5