Severs skada

Hälsmärta hos barn Apofysit/seversskada

Apofysit eller severs skada är en av de vanligaste orsakerna till att växande barn mellan 8-15 år har ont i hälen. Apofysit, seversskada är ett liknande problem som schlatter i knät och det är inte ovanligt att barnen både har ont i knät och ont i hälen samtidigt. Severs skada, apofysit är en av de vanligaste anledningarna till hälproblem hos barn.

Vår mest sålda produkt

Storsäljare
Talufit hälkopp

Vår mest stötdämpande och stabiliserande hälkopp för generell hälsmärta, Severs skada (apofysit), plantarfasciit (hälsporre) och uttrampad hälkudde. Hälkoppen finns i barnstorlek och kan användas av alla.

249 kr

Hälsmärtor hos barn drabbar ofta idrottsaktiva barn men även barn med lägre grad av aktivitet kan drabbas av problemet. 
Överbelastning innebär för mycket aktivitet och för lite vila. Överbelastningsproblem hos växande barn yttrar sig annorlunda än för vuxna. Severs skada, apofysit är ett övergående problem som försvinner i samband med att barnen slutar växa. Hälsmärtan hos barnen kan bli intensiv men är helt ofarlig. En speciellt konstruerad hälkopp för hälsmärta hjälper ofta till att lindra problemen för barnen. Hälkoppen gör hälisättningen mjukare och ger ofta en direkt smärtlindring.

Orsak till apofysit/severs skada.

  • Problemen drabbar ofta växande individer mellan 8-15 år.
  • Smärtan uppstår lokalt i hälens tillväxtzon. Tillväxtzonen hos barn är oftast svagare än närliggande ligament och senor med en ökad risk för att utveckla problem.  
  • Apofysit utvecklas ofta under intensiva tillväxtperioder i kombination när barnen växer. Kombinationen med en hög träningsmängd är ofta den utlösande faktorn.
  • Dagens fokuserade träning bidrar även till att växande barn genomför istort sett samma träningar året om. Med en utveckling av specifika muskler kan det uppstå en muskelobalans som i kombination med överträning och begränsade viloperioder ökar risken för att utveckla en överbelastningsskada hos växande barn. 

Tecken på problem. 

  • Ont i hälen vid belastning. Smärtan i hälen kan variera över tid med bättre och sämre perioder. 
  • Lokal svullnad och ömhet över hälen 

Hjälp vid problem

Vid Apofysit / seversskada är ofta avlastning/stötdämpning den viktigaste. Avlastning innebär att inte utsätta hälen för hög belastning vilket kan även vara total avhållsamhet vid kraftigare problem. Genom avlastning innebär problemen får en möjlighet att lugna ned sig och minskar oftast i smärta. Problemet är helt ofarligt och övergående, att idrotta med ont i hälen är helt utan risk men barnens smärtgräns skall styra aktiviteten. 

Hälkoppar för barn

Hälkoppens stötdämpande egenskaper upplevs ofta positivt vid hälsmärta. Hälkoppen bidrar både med stötdämpning i kombination med ökad stabilitet vilket ofta ger väldigt bra resultat. Hälkoppen bidrar även till att hälen höjs upp i belastning vilket ger en naturlig avlastning vid belastning.  
Hälkoppen kan barnen använda oavsett aktivitet, i skolan eller på fritiden. Om barnen vill använda hälkoppen i skolan utan skor så rekommenderas att hälkoppen placeras under strumpan mot foten så får barnen optimal avlastning över tid för smärtande hälar. En hälkopp för barn behöver vara anpassad i storlek så att den på bästa sätt omsluter hälen för att ge optimalt med dämpning i kombination med stöd. 

Frågor och svar hälkoppar barn.

Fråga. Finns det en hälkopp som barn kan använda utan skor?
Svar. Ja det finns hälkoppar som inte behöver användas tillsammans med skor. Hälkopparna sitter insydda på en strumpa som appliceras direkt mot hälen och verkar även utan skor. Fördelen med en hälkopp som appliceras över barnens fot är att de fungerar lika bra med eller utan skor.

Fråga. Finns det en sko som är bättre att användas tillsammans med en hälkopp?
Svar. Ja, en stabilare sko kommer alltid att stödja hälen och därmed hälkoppen bättre än en sko utan stabilitet. Stabiliteten i skon vid problem med ont i hälen skall alltid vara baserad runt hälbenet och det är skons hälkappa som skapar hälstabiliteten. En hälkopp för barn som placeras i en stabil sko med en hårdare hälkappa kommer att uppnå en optimal lösning med att skons hälkappa stödjer hälkoppen som i sin tur stödjer hälen.

Fråga. Får hälkopp plats i mitt barns skor?
Svar. Ja generellt så får hälkoppar plats i de flesta skorna men det kan vara ett problem med att få ned hälkoppen i skon, framförallt första gången då vi alltid rekommenderar att man använder ett skohorn för att underlätta på bästa sätt. 

Klicka här för att se vårt sortiment av hälkoppar

Senast uppdaterad 2023-01-19

Denna text har granskats av:

Jag heter Maja Nilsson och är legitimerad fysioterapeut av Socialstyrelsen. Min fysioterapeutexamen, med inriktning beteendemedicin, tog jag på Mälardalens Högskola. Är bla.a vidareutbildad inom OMT steg 2, CSPT (certified Sports Physiotherapist), idrottsmedicin, dry-needling & skivstångsrehabilitering. Jag driver en Idrottsskadeklinik samt arbetar med idrottslag.