Severs skada - behandling av ont i hälen hos barn | Rehaboteket

Severs skada (Apofysit)

Behandla hälsmärta hos barn Apofysit/seversskada
Apofysit eller severs skada är en av de vanligaste orsakerna till att växande barn mellan 8-15 år har ont i hälen. Apofysit, seversskada är ett liknande problem som schlatter i knät och det är inte ovanligt att barnen både har ont i knät och ont i hälen samtidigt. Om barnen har schlatter finns det risk att barnen även utvecklar apofysit. Severs skada, apofysit är en av de vanligaste anledningarna till ont i hälen hos barn.

Ont i hälen hos barn drabbar ofta idrottsaktiva barn som en överbelastningsskada men barn med mindre aktivitet kan även drabbas av apofysit. 
Överbelastning innebär för mycket aktivitet och för lite vila. Överbelastningsproblem hos växande barn yttrar sig annorlunda än för vuxna. Vid överbelastningsskada hos vuxna orsakas ofta smärta och inflammationer i senor eller senfästen. Hos växande barn är inte muskelfästen fullt förbenade vilket innebär ökad risk för överbelastning hos barn. Överbelastningsskador hos växande barn yttrar sig även annorlunda. Vid större och kraftigare belastade senfästen bildas en ben uppluckring i senfästena. Severs skada, apofysit är ett övergående problem som försvinner i samband med att barnen slutar växa. Hälsmärtan hos barnen vid apofysit kan bli intensiv men är helt ofarlig. En speciellt konstruerad hälkopp för behandling av hälsmärta hos barn hjälper effektivt att behandla hälsmärtan hos barnen. Hälkoppen avlastar smärtan i hälen och upplevs ofta som en direkt smärtlindring vid problem med apofysit. 

Orsak till apofysit/severs skada. Hälsmärta hos barn. 

  • Apofysit drabbar växande individer mellan 8-15 år och är en överbelastningsskada med inflammationssmärta.
  • Apofysit, severs skada är en inflammation i en tillväxtzon i hälen. Tillväxtzonen hos barn är oftast svagare än närliggande ligament och senor med en ökad risk för att utveckla inflammation och smärta i senfästet.  
  • Apofysit/severs skada är en inflammation i en tillväxtzon på barnens hälar. Inflammationen utlöses av intensiv tränande samtidigt som barnen fortfarande växer. Inflammationen i tillväxtzonen bidrar till en uppluckring av senfästet på hälen som även blir inflammerat och därmed smärtar. 
  • Apofysit utvecklas ofta under intensiva tillväxtperioder i kombination när barnen växer. Kombinationen med en hög träningsmängd är ofta den utlösande faktorn för hälsmärta hos barn.
  • Dagens fokuserade träning bidrar även till att växande barn genomför istort sett samma träningar året om. Med en utveckling av specifika muskler kan det uppstå en muskelobalans som i kombination med överträning och begränsade viloperioder ökar risken för att utveckla en överbelastningsskada hos växande barn. 

Symptom vid apofysit / severs skada. Ont i hälen barn

  • Ont i hälen vid belastning. Smärtan i hälen kan variera över tid med bättre och sämre perioder. Den varierade problem bilden beror på utveckling av den lokala inflammationen. 
  • Lokal svullnad och ömhet över hälen 

Behandling av severs skada / apofysit

Apofysit / severs skada orsakas av en inflammation och avlastning är oftast den viktigaste och effektivaste behandlingen av inflammationssmärta. Avlastning innebär att inte utsätta hälen för extrem belastning vilket kan även vara total avhållsamhet vid kraftigare problem. 
Behandling genom avlastning innebär att inflammationen i samband med apofysit / severs skada får en möjlighet att lugna ned sig och minskar oftast i smärta. Apofysit är helt ofarligt och övergående, att idrotta med ont i hälen är helt utan risk.

Behandlande hälkoppar för apofysit.
En hälkopp avlastar effektivt smärtan i hälen i samband med apofysit. Hälkoppens stötdämpande egenskaper upplevs ofta direkt smärtlindrande vid hälsmärta hos barn. Hälkoppen bidrar både med stötdämpning i kombination med hälkoppens avlastande egenskaper vilket ofta ger väldigt bra resultat. 
Hälkoppen för apofysit kan barnen använda oavsett aktivitet, i skolan eller på fritiden. Om barnen vill använda hälkoppen i skolan utan skor så rekommenderas att hälkoppen placeras under strumpan mot foten så får barnen optimal avlastning över tid för behandling av smärtande hälar. 

Klicka här för att se vårt sortiment av hälkoppar

Texten är granskad av:

Maja Nilsson
Leg Fysioterapeut

Jag heter Maja Nilsson och är legitimerad fysioterapeut av Socialstyrelsen. Min fysioterapeutexamen, med inriktning beteendemedicin, tog jag på Märlardalens Högskola och sedan fortsatte jag att vidareutbilda mig. I idrottsmedicin, dry-needeling, idrottsmassage, tejpning, tyngdlyftning och crossfit level 1. Och så ortopedisk manuell terapi (OMT 2) som jag läser nu.

 
 
Omdömen på trustpilot:
 8,9 / 10
 
Omdömen på facebook:
 4,8 / 5