Ryggsmärta & ont i ländryggen - Lindra effektivt | Rehaboteket

Ont i ländryggen

Smärtor i ländryggen drabbar ca 70 % av alla människor drabbas någon gång i livet av smärta i ryggen. 
Generell ryggsmärta eller ont i ländryggen har ofta direkta orsaker så som överbelastningsproblem, muskelsträckning, diskskador eller skador i stabiliserande strukturer i ländryggen som orsaker till ryggsmärtan.

Generell smärta i ryggen är ofta övergående av sig själv och merparten av problemen med ryggsmärta har signifikant minskat i smärta efter 4 veckor från det utlösande smärttillfället. 
Smärta i ryggen drabbar alla olika yrken, smärta i ryggen är lika vanligt på kontoret som på byggarbetsplatsen. Ryggen utsätts dagligen för väldiga påfrestningar i form av lyft och tyngre ansträngningar men statiskt arbete framför datorn och stillasittande fel belastade ryggar orsakar också i hög grad problem. Smärtan i ryggen upplevs oftast lokalt i ländryggen och kan vara en direkt orsak av lokala inflammationer i muskler och eller senfästen i ländryggen. I samband med smärtan upplevs ofta även stelhet i ländryggen, stelheten i kombination med smärtan i ländryggen leder ofta till en direkt snedbelastning för att på ett funktionellt sätt uppnå smärtfrihet. Den felaktiga belastningen kan bidra till andra överbelastningsskador i ryggen och skall i så stor utsträckning undvikas.  
En ryggortos ger ett effektivt stöd över problemområdet och kan användas vid speciella situationer då belastningen förväntas öka, ex vid specifik ryggträning eller tunga lyft. Ryggortosen motverkar effektivt fel belastning vid smärta och kan användas under vardagliga kläder utan att synas.

Vanliga orsaker till smärtor i ryggen

Ryggskada, inflammation i ryggmuskulaturen, överbelastning, ligamentsskada är alla vanliga orsaker till smärta i ländryggen. Förslitningsskador förekommer även i ryggen och är även de en anledning till lokala ryggsmärtor. 

Riskfaktorer ryggsmärta och ont i ländryggen innefattar ofta arbetsrelaterade situationer med ökad risk för tunga lyft som skadar ryggens muskler eller stabiliserande struktur. 
Övriga riskfaktorer för ryggsmärta och smärta i ländryggen

  • Stillasittande livsstil utan motion eller rörelse
  • Arbetsställningar med tyngre lyft och i onormala positioner 
  • Övervikt
  • Dåligt hållning med ökad kurvatur på bröstryggen ökar belastningen i ländryggen
  • Arbetsställningen med mycket tid bakom datorn i arbetsmiljöer inte avsedda eller anpassade för syftet. 

Ett stabiliserande och avlastande ryggstöd bidrar ofta till omgående avlastning och lindrar smärtan i ländryggen. Ett stabiliserande ryggstöd för smärta i ländryggen har oftast skenor placerade i ryggen för extra stöd och minskad smärta över problemområdet. 
Med marknadens bredaste sortiment av ryggstöd för smärta i ländryggen hittar du alltid en avlastande lösning hos oss. 

Texten är granskad av:

Maja Nilsson
Leg Fysioterapeut

Jag heter Maja Nilsson och är legitimerad fysioterapeut av Socialstyrelsen. Min fysioterapeutexamen, med inriktning beteendemedicin, tog jag på Märlardalens Högskola och sedan fortsatte jag att vidareutbilda mig. I idrottsmedicin, dry-needeling, idrottsmassage, tejpning, tyngdlyftning och crossfit level 1. Och så ortopedisk manuell terapi (OMT 2) som jag läser nu.

 
 
Omdömen på trustpilot:
 8,9 / 10
 
Omdömen på facebook:
 4,8 / 5