Benhinneinflammation - Effektiv behandling | Rehaboteket

Benhinneinflammation

Smärta i underbenets framsida längs med skenbenets insida är ofta orsakat av benhinneinflammation. Benhinneinflammation är ett vanligt förekommande problem för idrottsaktiva likväl som motionärer. 
Underbenet är uppdelat i fyra muskelfack, varje muskelfack har en benhinna runt muskeln som vid kraftig belastning eller ökad pronation i foten kan bli inflammerade. Benhinneproblem smärta ofta under aktivitet med en lokal smärta längs med skenbenets insida och smärtan avtar ofta vid vila men återkommer ofta vid kraftigare belastning igen. Vid benhinneproblem kan det även uppstå lokal svullnad över problemområdet. 

Behandla benhinneinflammation

Benhinneinflammation orsakas ofta av överträning eller regelbundet byte av underlag från inomhus till asfalt till mjukare underlag i ex skog. Vid behandling av benhinneinflammation är det viktigt med ändamålsenlig uppvärmning och funktionell utrustning som är anpassad till aktiviteten, ett problem kan ex vara att värma upp i inomhus skor utomhus, då skorna inte är avsedda för hårdare underlag och monoton löpning.

Behandling av benhinneinflammation innebär ofta ett fastställande om pronation eller supination i foten. Om pronation (inåt vinkling) eller supination (utåt vinkling) förekommer skall felställningen kompenseras med en pronation- eller supinationsula eller sko avsedd för problemet för optimal rehab vid benhinneinflammation. Att behandla benhinneinflammation med en pronationssula bidrar till minskad pronationsrörelse i foten och underbenet med mindre friktion mellan benhinnorna som direkt effekt.
En ytterligare behandling av benhinneinflammation är värmande vadskydd som ofta fungerar direkt smärtlindrande vid benhinneinflammation. Vadskyddet bidrar till lokal kompressions behandling för benhinneinflammation samtidigt som vadskydden förstärker muskeluppvärmningen i underbenet och bidrar till att muskler och muskelhinnor värms väldigt effektivt.
Vadskyddet motverkar även nedkylning under aktiviteten vilket ofta bidrar till ytterligare problem vid benhinneinflammation. 

Senast uppdaterad: 2020-01-09

 
 
Omdömen på trustpilot:
 8,9 / 10
 
Omdömen på facebook:
 4,8 / 5