Benhinneinflammation

Smärta i underbenets framsida längs med skenbenets insida är ofta orsakat av benhinneproblem. Problemen är ett vanligt förekommande problem för idrottsaktiva likväl som motionärer. 
Underbenet är uppdelat i fyra muskelfack, varje muskelfack har en benhinna runt muskeln som vid kraftig belastning eller ökad pronation i foten kan bli inflammerade. Benhinneproblem smärta ofta under aktivitet med en lokal smärta längs med skenbenets insida och smärtan avtar ofta vid vila men återkommer ofta vid kraftigare belastning igen.

Vår mest sålda produkt

SRX Vadskydd

Vadskydd för problem med underbensmuskulaturen vid tex benhinneinflammation och muskelbristningar.

359 kr

Benhinneproblem

Benhinneproblem är ett vanligt förekommande problem med smärta och belastningsrelaterade problem i underbenet. Problemen orsakas ofta av överträning eller regelbundet byte av underlag från inomhus till asfalt till mjukare underlag i ex skog. Vid problem är det viktigt med ändamålsenlig uppvärmning och funktionell utrustning som är anpassad till aktiviteten, ett problem kan ex vara att värma upp i inomhus skor utomhus, då skorna inte är avsedda för hårdare underlag och monoton löpning. Vid benhinneproblem är ofta helt avgörande om vad som kan vara grund orsaken till att problemen uppstår. Att fastställa orsaken till utvecklingen av problemen ger grunden i tillvägagångsätt för benhinneinflammation. Är orsaken relaterad till överträning, fotställning, anatomiska förutsättningar eller utrustning blir lösningen  därefter.

Problemen smärtar ofta över skenbenets insida med ofta lokal smärta, värmeökning och i vissa fall svullnad lokalt längs med underbenet. Smärtan tilltar i samband med aktivitet och området kan bli trycköm i samband med problemen. Problembilden i samband med benhinneinflammation vara ambulerande med bättre och sämre perioder.
Problemen kan uppstå av flera faktorer men en ofta bidragande faktor för utvecklingen av problemen är föränderligt belastningsmönster så som exempelvis ökad träningsmängd eller träningsintensitet från korta till längre träningspass. Benhinneinflammation är ett vanligt och ofta förekommande problem hos löpare som snabbt ökar träningsmängd eller tränings längd.
Det finns även andra faktorer, anatomiska eller utrustningsrelaterade som tillsammans med en ökad träningsmängd kan vara utlösande faktorer till de upplevda problemen.

Faktorer som påverkar

Anatomiska faktorer som påverkar har ofta att göra med foten och fotens ställning i förhållande till underbenet. Fotens rörelse i belastat läge omnämns som pronation eller supination. Viss grad av pronation är helt normalt och är en del av foten och underbenets normala stötupptagning i foten är två ofta direkta anatomiska faktorer som direkt påverkar belastningsmönstret i underbenet. Vid problem med pronation eller supination i foten. Om pronation (inåt vinkling) eller supination (utåt vinkling) förekommer skapas en ökad avvikande vinkel (felställning) från foten upp i underbenet. Pronationstendensen som medför en ökad inåt vinkling av foten med upplevelsen att foten sjunker inåt vilket är precis vad den gör. Den ökade felställningen skapar på så sätt en onormal rörelse i underbenet vilket kan vara orsaken till utvecklingen. Samma princip gäller vid supination som tills skillnad mot pronation skapar en ökad belastning på utsidan av foten.
I många fall är orsaken till större grad av pronation så kallad överpronation i direkt samband med fotens anatomiska förutsättningar med en större tendens till att över-pronera i foten i samband med ett lågt eller platt fotvalv. På samma sätt som ett högt fotvalv skapar en stel fot med en ökad tendens till att under-pronera vilket normalt benämns som supination i foten.
Om det förekommer felställning, överpronation eller supination i foten i samband med benhinneinflammation kan felställningen effektivt kompenseras med en pronationssula eller supinationssula. Sulorna hjälper till att minska felställningen genom att ha inbyggda kilar i inläggen för att sträva efter ett rakare steg i belastat läge med effekten av att felbelastning minskar. Pronation eller supinationskompensation är vanligtvis ett effektivt sätt att behandla benhinneinflammation om de anatomiska förutsättningarna orsakar en ökad felställning från foten vidare upp i underbenet.

Om orsaken till benhinneinflammationen är kopplad till utrustningen så finns det alltid anatomiska förutsättningar i kombination till en bristfällig utrustning så som exempelvis en mindre stabil sko.
Utrustningen i det här fallet en joggingsko skall vara tillräckligt stabil för att på bästa sätt stabilisera och stödja foten. Joggingskons konstruktion skall hjälpa till och bidra till återigen mindre pronation eller supination i foten med avsikten av att minska felställningen som i stor utsträckning orsakar benhinneinflammationen. Kombinationen av personanpassad utrustning för att behandla benhinneinflammation med en pronationssula bidrar till minskad pronationsrörelse i foten och underbenet med mindre friktion mellan benhinnorna som direkt effekt. Kombinationen med en anpassad sko tillräckligt stabil och en kompenserande sula säkerställer att skon stabiliserar foten och sulan samtidigt som sulan stabiliserar foten i skon.

En ytterligare möjlighet vid problem är kombinationen stabilitet under foten och kompressionsgivande muskelstabiliserande produkter. Ett vadskydd för underben är exempel på ökad kompression och muskelstabilitet och fungerar ofta direkt smärtlindrande. Vadskyddet bidrar till lokal kompression för underbenet samtidigt som skyddet även förstärker muskeluppvärmningen i underbenet med effekten av att muskler och muskelhinnor värms upp effektivare. Vadskydden motverkar även nedkylning under aktivitet under årets kallare årstider vilket ofta bidrar till ytterligare problem. 

Förebyggande åtgärder

Det finns flera förebyggande åtgärder med skovalet som en av de viktigare delarna i en smärtfri vardag. Börja en aktivitet gradvis, säkerställ att du undviker risken för att skapa en överbelastning i benhinnorna genom att kontrollera tid, intensitet och frekvens och öka successivt din belastning och träning.
Vid omfattande problem med benhinneinflammation är oftast alternativa träningsmöjligheter bra, istället för att endast löpträna kan andra träningsmoment som bygger kondition och stryka vara bra att alternera med.

Behöver du hjälp att välja rätt produkt?  Kontakta oss 08-244734

Vi på Rehaboteket är väl medvetna om att valet av rätt produkt ofta är helt avgörande för bästa resultat och funktion. Produkterna kan antingen vara för stabilisera foten för att normalisera belastningen i underbenet, detta i form av ett balanserat inlägg eller ett muskelkomprimerande vadskydd för att stabilisera underbenets muskulatur och öka cirkulationen så har vi på Rehaboteket alltid flera olika alternativa produkter.
Med ett större sortiment av ökar möjligheten att hitta just den produktkombinationen som fungerar bäst för dina specifika problem.
Vår produktutbildade kompetenta kundservice finns till för dig och är alltid tillgängliga för att hjälpa till per telefon, mail eller chatt. Vi nås enklast på telefon 08-244743 måndagar 9-16 och tisdag - fredag 9-13 eller mail kundservice@rehaboteket.se.

Vårt erbjudande – sortimentsbredd, tillgänglighet och kompetens

Vi på Rehaboteket vill att du som vår kund skall ha möjlighet att välja mellan det största relevanta sortimentet av akuta och skadeförebyggande produkter för att ge bästa förutsättningarna till hjälp. I snart 10 år har vi regelbundet arbetat med att förfina, utveckla och förbättra våra erbjudanden för att skapa det mest kompletta sortimentet av endast de mest funktionella produkterna.
Sortimentet växer hela tiden och vår absoluta intention är att alltid ha det bästa för dig och dina problem oavsett om de uppstår i vad, fot eller fotled. För att ytterligare säkerställa att du känner dig trygg i valet av från oss erbjuder vi alltid personlig service av kompetent personal per telefon, mail eller livechat. Vi erbjuder alltid 45 dagars öppet köp vilket ger dig möjlighet att i lugn och ro i hemmiljö utvärdera produkten i funktionell miljö för att med större sannolikhet säkerställa att du valt rätt modell med rätt funktioner. Alla våra produkter lagerförs i egna lager med leverans inom 1–2 dagar. Produkterna är CE märkta och alltid av högsta kvalitet.  
Vi arbetar för att du som kund hos oss på Rehaboteket alltid skall kunna känna dig trygg i att det vi erbjuder är väl beprövat och alltid det bästa för dina prioriterade problem. 

Senast uppdaterad 2023-02-23

Denna text har granskats av:

Jag heter Maja Nilsson och är legitimerad fysioterapeut av Socialstyrelsen. Min fysioterapeutexamen, med inriktning beteendemedicin, tog jag på Mälardalens Högskola. Är bla.a vidareutbildad inom OMT steg 2, CSPT (certified Sports Physiotherapist), idrottsmedicin, dry-needling & skivstångsrehabilitering. Jag driver en Idrottsskadeklinik samt arbetar med idrottslag.