Två personer som åker skidor

Knäskydd för alpin skidåkning

Skidsäsongen medför ökad risk för knäskador som ledbands- och korsbandsskador, ofta orsakade av höga hastigheter och vridvåld i pisterna. Dessa skador kan vara allvarliga, men rätt knäskydd hjälper dig att skydda knäna och fortsätta leva aktivt även vid skada.

Ledbandsskador

Knät har fyra huvudledband som stabiliserar leden: det inre och yttre sidoledbandet och det främre och bakre korsbandet. Ledbandsskador uppstår oftast när knät utsätts för vridvåld eller sidovackling utanför ett normalt rörelseomfång. 

Skada på det inre sidoledbandet (MCL) eller på det yttre sidoledbandet (LCL) – Denna typ av skada orsakas ofta av en direkt träff mot in- eller utsidan av knät eller av ett kraftigt vridvåld. Vid ett trauma mot knät drabbas ofta ledbanden av en utsträckning eller bristning vilket kan påverka knäledens totala stabilitet.

Skada på det främre korsbandet (ACL) – Det främre korsbandet är avgörande för att stabilisera knät och förhindra överdriven rotation och förskjutning av tibia (underbenet) i förhållande till femur (lårbenet). Främre korsbandsskador är vanliga vid skidolyckor och kan vara mycket allvarliga. Skadorna uppstår ofta vid snabba vridningar eller när skidan fastnar i snön och knät vrids eller översträcks bakåt utanför ett normalt rörelseomfång.

Skada på det bakre korsbandet (PCL) – Det bakre korsbandet förhindrar bakåtglidning av tibia i förhållande till femur. Det verkar till viss del även för att begränsa rotationen i knäleden. Bakre korsbandsskador är inte lika vanliga som skada på det främre korsbandet. Inom idrotten förekommer skadan framför allt i samband med direktvåld mot underbenet, som trycks bakåt i förhållande till låret. Även en kraftig överböjning eller översträckning i knäleden kan orsaka en bakre korsbandsskada.

Person som åker skidor, snötäckta träd i bakgrunden

Hur fungerar ett knäskydd vid skada? 

Att använda rätt knäskydd är avgörande för att förebygga ytterligare skador, stödja läkning och möjliggöra kontrollerad belastning vid ledbands- eller korsbandsskador. Valet av knäskydd bör baseras på skadebilden och det stöd som behövs. Vid högre belastning krävs ett mer stabilt och robust skydd för att effektivt avlasta leden.

Skadeförebyggande: Knäskydd absorberar och fördelar krafter från vridningar och stötar, vilket minskar risken för skador på ledband och korsband. De skyddar knät från överdriven belastning och kan därmed förebygga allvarliga skador vid fysiska aktiviteter som skidåkning eller bollsporter.

Stöd och stabilitet: Har du en tidigare skada kan knäskydd ge det stöd och den stabilitet som krävs för att stärka knäleden. Avancerade knäortoser med metallramar och ledcentrum ger extra stöd, hanterar instabilitet och hjälper knät att återfå normal funktion, vilket möjliggör en trygg och aktiv vardag.

 

Olika typer av knäskydd för skidåkning

Rehaboteket erbjuder ett omfattande sortiment av knäskydd som är utformade för att möta behoven hos aktiva skidåkare, med särskilt fokus på att hantera ledbandsskador och främre korsbandsskador. 
 

Rigida och stabila knäskydd med skenor – Dessa knäskydd är utrustade med styvare skenor ofta av metall som ger en högre nivå av stabilitet och skydd. De är särskilt användbara vid skada på det inre eller yttre ledbandet. Om knäskyddet har ett så kallat Hyper X-system med kryssformade band i knävecket, som motverkar eventuell översträckning av knäleden, kan det även användas vid främre korsbandsskador där översträckning av knät ofta är ett vanligt problem. Generellt vid bakre korsbandsskador används ett knäskydd med sidostabiliserande skenor och så kallad flexionskontroll som möjliggör kontroll av graden av böjning i knäleden samtidigt som knäskyddet ska stabilisera låret i förhållande till underbenet.

Funktionella knäortoser (FKO) – Dessa knäskydd är tillverkade av starkt stabiliserande material såsom flygplansaluminium och är designade för att ge en hög skyddsnivå och stabilitet till en instabil knäled. Funktionella knäortoser är särskilt effektiva för att stödja knäleden efter allvarliga knäskador, exempelvis främre korsbandsskador eller kombinationsskador. De är konstruerade för att motstå vridvåld och ge solid stabilisering, vilket hjälper till att återföra normal funktion i leden samt att förhindra ytterligare skador under skidåkning.
 

Person som åker skidor, snötäckta träd i bakgrunden

Hur väljer jag rätt knäskydd?

För att välja rätt knäskydd är det viktigt att överväga följande faktorer:

  • Skadetyp och allvarlighetsgrad – Om du har en tidigare ledbandsskada eller en främre korsbandsskada kan en funktionell knäortos vara nödvändig för att ge det stöd som krävs. För lättare skador eller som förebyggande åtgärd kan en mjukare och värmande ortos vara tillräcklig.
  • Aktivitetsnivå och förhållanden – För intensiv och mer riskfylld skidåkning är ett stabilare knäskydd, exempelvis en funktionell ortos med metallram att föredra. För mer måttlig skidåkning, eller som ett komplement till rehabilitering, kan ett smidigare, stödjande knäskydd vara tillräckligt.
  • Komfort och passform – Se till att knäskyddet är korrekt anpassat och bekvämt att bära. En bra passform är avgörande för att få effektivt skydd och stöd, utan att begränsa rörelsefriheten.

Genom att välja rätt knäskydd kan du effektivt skydda dina knän och stödja din återhämtning efter skador. Rehaboteket erbjuder ett komplett sortiment av knäskydd som kombinerar funktionalitet och komfort, vilket hjälper dig att njuta av skidåkningen med ökad säkerhet och trygghet.