Ont i ljumskarna

Ont i ljumskarna är ett vanligt problem i samband med idrott och i synnerhet fotboll vid spel och träning under årets kallare årstider. Ljumskarna är extra utsatta för nedkylning vid spel och träning vintertid. 


Ont i ljumskarna orsakas ofta av lokala inflammationer, överbelastning i ljumskmuskulaturen, senor och ligament i ljumskarna. 

Vår mest sålda produkt

Värmebyxa SRX

Kombinerad värme och kompressionsbyxa tillverkad av 1 mm tunn ultra-stretch för optimal smidighet

699 kr

Lokala inflammationer orsakar ofta ont i ljumskarna då problemen uppstår i samband med små bristningar i ljumskarnas strukturer. 
Vid problem med ont i ljumskar är det ofta samma muskelgrupper som inflammeras. De huvudsakliga musklerna i ljumskarna bidrar ljumskens rörligt så som ex böja i höften, föra benet inåt men har även en påverkande funktion för att sträcka knäleden. 

Ont i ljumskar är ett vanligt förekommande problem vid bollsporter ex fotboll med regelbundna belastade rörelser i ljumskar och ben. 
Vid återkommande problem med ont i ljumskarna orsakade av lokala inflammationer bidrar ofta avlastning av smärtan i ljumskarna till direkt minskade problem. Avlastning av ljumskarna innebär vila och avhållsamhet från aktiviteter som utlöser smärta och ont i ljumskarna. Vid kraftig huggsmärta i ljumsken med lokal svullnad finns anledning att misstänka lokal muskelbristning i ljumskens muskulatur eller ligament varpå ett korrekt omhändertagande är av högsta vikt. 

Denna text har granskats av:

Jag heter Maja Nilsson och är legitimerad fysioterapeut av Socialstyrelsen. Min fysioterapeutexamen, med inriktning beteendemedicin, tog jag på Mälardalens Högskola. Är bla.a vidareutbildad inom OMT steg 2, CSPT (certified Sports Physiotherapist), idrottsmedicin, dry-needling & skivstångsrehabilitering. Jag driver en Idrottsskadeklinik samt arbetar med idrottslag.