Ont i ljumskarna | Rehaboteket

Ont i ljumskarna

Ont i ljumskarna är ett vanligt problem i samband med idrott och i synnerhet fotboll vid spel och träning under årets kallare årstider. Ljumskarna är extra utsatta för nedkylning vid spel och träning vintertid. 
Ont i ljumskarna orsakas ofta av lokala inflammationer, överbelastning i ljumskmuskulaturen, senor och ligament i ljumskarna. 

Lokala inflammationer orsakar ofta ont i ljumskarna då smärtan, inflammationen uppstår i samband med små mikrorupturer (bristningar) i ljumskarnas strukturer. 
Vid problem med ont i ljumskar är det ofta samma muskelgrupper som inflammeras. De huvudsakliga musklerna i ljumskarna bidrar ljumskens rörligt så som ex böja i höften, föra benet inåt men har även en påverkande funktion för att sträcka knäleden. 

Ont i ljumskar är ett vanligt förekommande problem vid bollsporter ex fotboll med regelbundna belastade rörelser i ljumskar och ben. 
Vid återkommande problem med ont i ljumskarna orsakade av lokala inflammationer bidrar ofta avlastning av smärtan i ljumskarna till direkt minskade problem. Avlastning av ljumskarna innebär vila och avhållsamhet från aktiviteter som utlöser smärta och ont i ljumskarna. 
Vid kraftig huggsmärta i ljumsken med lokal svullnad finns anledning att misstänka lokal muskelbristning i ljumskens muskulatur eller ligament varpå ett korrekt omhändertagande är av högsta vikt. 

Texten är granskad av:

Maja Nilsson
Leg Fysioterapeut

Jag heter Maja Nilsson och är legitimerad fysioterapeut av Socialstyrelsen. Min fysioterapeutexamen, med inriktning beteendemedicin, tog jag på Märlardalens Högskola och sedan fortsatte jag att vidareutbilda mig. I idrottsmedicin, dry-needeling, idrottsmassage, tejpning, tyngdlyftning och crossfit level 1. Och så ortopedisk manuell terapi (OMT 2) som jag läser nu.

 
 
Omdömen på trustpilot:
 8,9 / 10
 
Omdömen på facebook:
 4,8 / 5