Ont i ljumskarna | Rehaboteket

Ont i ljumskarna

Ont i ljumskarna är ett vanligt problem i samband med idrott och i synnerhet fotboll vid spel och träning under årets kallare årstider. Ljumskarna är extra utsatta för nedkylning vid spel och träning vintertid. 
Ont i ljumskarna orsakas ofta av lokala inflammationer, överbelastning i ljumskmuskulaturen, senor och ligament i ljumskarna. 

Lokala inflammationer orsakar ofta ont i ljumskarna då smärtan, inflammationen uppstår i samband med små mikrorupturer (bristningar) i ljumskarnas strukturer. 
Vid problem med ont i ljumskar är det ofta samma muskelgrupper som inflammeras. De huvudsakliga musklerna i ljumskarna bidrar ljumskens rörligt så som ex böja i höften, föra benet inåt men har även en påverkande funktion för att sträcka knäleden. 

Ont i ljumskar är ett vanligt förekommande problem vid bollsporter ex fotboll med regelbundna belastade rörelser i ljumskar och ben. 
Vid återkommande problem med ont i ljumskarna orsakade av lokala inflammationer bidrar ofta avlastning av smärtan i ljumskarna till direkt minskade problem. Avlastning av ljumskarna innebär vila och avhållsamhet från aktiviteter som utlöser smärta och ont i ljumskarna. 
Vid kraftig huggsmärta i ljumsken med lokal svullnad finns anledning att misstänka lokal muskelbristning i ljumskens muskulatur eller ligament varpå ett korrekt omhändertagande är av högsta vikt. 

Senast uppdaterad: 2019-09-19

 
 
Omdömen på trustpilot:
 8,9 / 10
 
Omdömen på facebook:
 4,8 / 5