Gamnacke - Stöd som hjälper | Rehaboteket

Gamnacke

Gamnacke orsakar felbelastning av nacken och beror ofta på en felaktig arbetsställning framför datorn eller sin smarta telefon. När man ex hanterar sin mobiltelefon framför kroppen faller huvudet och nacken framför kroppen och orsakar felbelastning som ofta kallas för gamnacke.

Den framåtlutade positionen av huvudet framför kroppen innebär att huvudets vikt ca 4 kg orsakar extra påfrestning av muskler, ledband och skelettstruktur i nacekn. Gamnacke orsakas ofta av vår ändrade livstil med användande av datorer och telefoner timmar varje dag i ogynsamma positioner. Gamnacke bidrar ökad risk för att få komplicerade problem med värk i nacken, smärta i axelpartiet och övre ryggmuskelaturen. Spänningsproblem i nacke/rygg orsakas ofta av felbelastning. Om inte positionen förändras finns det risk att problemen utvecklas till långvariga svårtbehandlade problem.

Hållningen är en av de viktigaste orsakerna till problemen och vid problem med gamnacke är det viktigt att aktivt tänka på sina arbetsposition, hur man hanterar sin smarta telefon och surfplatta. 
Undvik att rotera fram axlarna och försök positionera axeln i höjd med öronen kan hjälpa till att motverka och minska problemen.
Vid användande av en smart telefon skall armen/handen styra telefonen och inte nacke/axelpartiet. 

Texten är granskad av:

Maja Nilsson
Leg Fysioterapeut

Jag heter Maja Nilsson och är legitimerad fysioterapeut av Socialstyrelsen. Min fysioterapeutexamen, med inriktning beteendemedicin, tog jag på Märlardalens Högskola och sedan fortsatte jag att vidareutbilda mig. I idrottsmedicin, dry-needeling, idrottsmassage, tejpning, tyngdlyftning och crossfit level 1. Och så ortopedisk manuell terapi (OMT 2) som jag läser nu.

 
 
Omdömen på trustpilot:
 8,9 / 10
 
Omdömen på facebook:
 4,8 / 5