Gamnacke - Stöd & ortoser som hjälper| Rehaboteket

Gamnacke

Gamnacke orsakar en enorm felbelastning av nacken och beror ofta på en felaktig arbetsställning framför datorn eller sin smarta telefon. När man ex hanterar sin mobiltelefon framför kroppen faller huvudet och nacken framför kroppen och orsakar felbelastning som ofta kallas för gamnacke.

Den framåtlutade positionen av huvudet framför kroppen innebär att huvudets vikt ca 4 kg orsakar extra påfrestning av muskler, ledband och skelettstruktur i nacekn. Gamnacke orsakas ofta av vår ändrade livstil med användande av datorer och telefoner timmar varje dag i ogynsamma positioner. Gamnacke bidrar ökad risk för att få komplicerade problem med värk i nacken, smärta i axelpartiet och övre ryggmuskelaturen. Spänningsproblem i nacke/rygg orsakas ofta av felbelastning. Om inte positionen förändras finns det risk att problemen utvecklas till långvariga svårtbehandlade problem.

Hållningen är en av de viktigaste orsakerna till problemen och en behandling av gamnacke är att aktivt tänka på sina arbetsposition, hur man hanterar sin smarta telefon och surfplatta. Undvik att rotera fram axlarna och försök positionera axeln i höjd med öronen är även en enkel behandling för att minska problemen.
Vid användande av en smart telefon skall armen/handen styra telefonen och inte nacke/axelpartiet. 

Senast uppdaterad: 2019-09-19

 
 
Omdömen på trustpilot:
 8,9 / 10
 
Omdömen på facebook:
 4,8 / 5