Fotledsskydd | Köp stabila skydd till fotled online | Rehaboteket

Stabila Fotledsskydd

En instabil fotled innebär ofta återkommande problem med stukningar och vrickningar framförallt över fotledens utsida. Ett funktionellt stabilt fotledsskydd behöver ha en anatomisk passform och vara tillverkade av stabila 100% stumma material för att säkerställa optimal stabilitet vid intensiva situationer inom idrott och vardag.  Fotledsstukningar uppstår ofta när fotleden forceras utanför sitt normala rörelseomfång och innebär ofta strukturskador på de yttre ledbanden i fotleden. Stabila fotledsskydd motverkar effektivt de skadliga ytterlägena som påfrestar ledbanden i fotleden men tillåter rörelse inom normalt rörelseomfång, allt för att säkerställa normal funktion och träning av fotledsmuskulaturen. Vi erbjuder marknadens mest kompletta sortiment av stabila fotledsskydd av högst kvalitet och funktion. Vill du har vår hjälp att hitta rätt produkt för dig? Ring oss på 08-244734 eller maila oss på kundservice@rehaboteket.se

Fotledsskydd boa
Anatomiskt stabilt fotledsskydd med den unika patenterade BOA konstruktionen för enkel och smidig applicering
 599 kr 
fotledsskydd med skenor
Fotledsskydd A Flex kombinerar stabilitet med smidighet för en instabil fotled. Konstruktionen bidrar till extra stabilitet både för inre och yttre fotledsskador vid idrott och motion
 1 299 kr 
fotledsskydd_maleogrip
Stabilitet i kombination med extra smidighet. MaleoGrip för inre och yttre skador passar för alla idrotter och aktiviteter
 729 kr 
fotledsskydd
Armis Light är ett smidigt fotledsskydd med unik konstruktion för extra stöd och kontroll med det unika BOA systemet
 569 kr 
fotledsstod_stabil
Stabilt fotledsskydd för alla aktiviteter och sporter så som fotboll, handboll, löpning
 579 kr 
fotledsstod_active_ankle

Active Ankle T2 fotledsstöd för extra stabilitet och kontroll av en instabil stukad fotled

 699 kr 
Active Ankle T2
Active Ankle T2 – det klassiska fotledsstödet för en instabil fotled. Fotledsstödets ledade fotplatta säkerställer extra stöd.
 699 kr 
fotledsortos_for_artros_i_fotleden

Fotledsortos PushO är en stabil och lättapplicerad fotledsortos för behov av extra stöd och stabilitet vid nedsatt stabilitet i och artros i fotleden

 1 099 kr 
Storsäljare
Fotledsskydd
Fotledsskyddet som passar de flesta skor för idrott. SRX är tillverkad av slitstarkt ballistiskt nylon för extra stabilitet och slitstyrka.
 479 kr 

Läs mer om stabila fotledsskydd

En instabil fotled är vanligtvis en återkommande skada som ofta gör sig påmind vid idrott och motion eller vid vanlig belastning på ojämna underlag.  Många stukningar orsakar skador på fotledens inre eller yttre ledband med effekten av nedsatt grundstabilitet. Risken för att trampa snett och stuka foten ökar i takt med omfattningen på skada på ledbanden. En stukning uppstår då fotleden forceras utanför ett normalt rörelseomfång och påverkar stabiliserande struktur.
För att motverka en stukning eller motverka ett återkommande problem finns det speciella stabila fotledsskydd som effektivt stabiliserar fotleden.

Olika fotledskydd med olika funktioner

Oavsett vilket fotledsskydd som används för en skadad instabil fotled strukturell skada på något av ledbanden i fotleden behöver produkten vara tillverkad av stumma material. Ett stumt material ger möjlighet att stoppa fotledens rörelse utanför ett normalt rörelseomfång och ger vanligtvis ett tillräckligt stöd för att motverka ytterligare skador eller risken för att slå upp en tidigare skada. Många fotledsskydd på marknaden idag är tillverkade av elastiska material som inte ger tillräckligt med ”stopp” för att motverka ett skadligt ytterläge. Ett elastiskt fotledsskydd ger vanligtvis ett bra vardagligt stöd men är inte att rekommendera för högintensiv idrott och motion eller belastning på ojämna underlag i skog och mark.
Ju högre belastning som fotledens utsätts för desto större är kravet på fotledsskyddets funktion. Vid högintensiv idrott och motion exempelvis innebandy, basket, fotboll eller racketsporter som tennis och badminton utsätta fotleden för ett omfattande belastningsmönster med mycket start och stopp och sidled rörelser vilket ställer höga krav på fotledskyddets funktion och stabiliserande egenskaper. För att ett fotledsskydd skall klassificeras som ett stabil fotleddsskydd måste komponenterna för extra stöd vara 100% stumma vilket minimerar risken för att stödet tillåter fotleden att röra sig utanför ett normalt rörelseomfång. Ett funktionellt fotledsskydd ger alltid fri rörelse inom ett normalt rörelseomfång vilket är en viktigt egenskap för att uppleva optimal rörelsefrihet och smidighet i produkten en säkerhet om övertrampet skulle vara framme.
De olika modellerna av stabil fotledsstöd innefattar tre olika kategorier,
textila fotledsskydd, rigida skenor samt justerbara dynamiska fotledsskydd.

Textila fotledsstöd

De textila fotledsskydden av stabilare karaktär har i regel alltid stumma bandsystem som likt tejpning kan lindas runt fotleden i ett förutbestämt 8 mönster. Banden är alltid 2 stycken med spegelvända funktioner och skapar ett effektivt hällås då de löper från fotledsstödets insida runt foten till fotledens utsida och tvärtom. Banden som är tillverkade av stark nylonväv fästes över insidan och utsidan av fotleden med hjälp av kardborre. Infästningen av banden och graden av kompression som appliceras över fotleden avgör hur mycket stöd som banden ger och tillika hur tidigt eller sent som stödet från banden skall verka. Inom fotledens normala rörelse sträcks inte banden vilket gör att de inte har något påverkar på varken graden av muskelaktivitet i fotleden eller fotledens rörelseförmåga.

Rigida skenor

Ett stabilt fotledsstöd med rigid skena är en plastkonstruktion som appliceras runt fotleden med en plastbygel under hälen. Plastbygeln fixeras runt underbenet med hjälp av ett stumt band med kardborreband och ger god fixering av skenorna över in och utsidan av fotleden utan att påverka fotledens förmåga att böja eller sträcka i fotleden. Den rigida skenkonstruktionen ger vanligtvis ett effektivt stöd och är extremt lätt att använda men har en begräsning, graden av stöd och kompression över fotleden kan inte regleras i samma omfattning som ett textilt fotledsskydd alternativt ett dynamiskt fotledsstöd. Plastbygeln som placeras under hälbenet läggs med fördel in under den befintliga innersulan i skorna vilket medför att bygeln inte märks under användning.

Dynamiska fotledsskydd

Ett dynamisk fotledsskydd kombinerar den textila modellens anpassningsmöjlighet med enkelheten i ett fotledsskydd med rigidskena. Fördelen med en dynamisk modell är att den inte överhuvudtaget påverkar fotledens rörelse i böj och sträck, tar minimalt med plats i skorna och samtidigt ger möjlighet att anpassa stödet helt beroende på hur mycket stöd som man för stunden behöver för den instabila fotleden. Modellen kan mycket enkelt förändras och förstärka graden av stöd genom att i ett handgrepp öka bandspänningen över fotledens in eller utsida. Anpassningen tar för en van användare 5 sekunder och ger en helt ny grad av stöd vilket möjliggörs av den unika konstruktionen med en ankar konstruktion placerad över underbenet och en nylonförstärkt fotplatta med full flexibilitet.

Användning av ett stabilt fotledsstöd

Ett stabilt fotledsstöd är vanligtvis en fullt justerbar konstruktion vilket medför att man behöver förstå hur produkten fungerar och hur den kan anpassas för att ge de mest optimala stödet i förhållande till respektive användares problem. Om fotledsstödet appliceras hårdare med högre kompression ökar graden av stöd och stabiliteten förstärks.
Vi rekommenderar alltid att man väljer den mindre storleken av fotledsskydd om man ligger mellan två storlekar. Ett fotledsskydd får inte vara för stort vilket medför att det uppstår rörelse mellan skyddets stabiliserande funktioner och fotleden med en direkt minskad stabiliserande förmåga. Grundregeln är att alltid välja den mindre storleken om man är på gränsen mellan två för att optimera fixering och stöd för en instabil fotled.
Alla funktionella stabila fotledsskydd är konstruerade för att fungera bra i vanliga skor. Fotledsskydden går fram över foten till mitt över fotryggen på samma sätt som en sko har skosnören fram över fotryggen. Det medför att fotledsskydden endast tar plats i skon där den har justeringsmöjlighet vilket vanligtvis gör att fotledskydden fungerar optimalt i snörskor, fritidsskor och idrottsskor. För att motverka friktion mellan skyddet och skon rekommenderas det alltid att skon snörs åt vid varje användning vilket medför att man minimerar risken för rörelse mellan skyddet och skon.

Vårt erbjudande

Vi på Rehaboteket erbjuder marknadens bredaste sortiment av stabila fotledstöd och har alltid flera olika funktionella alternativ att erbjuda för en optimal valmöjlighet i förhållande till dina individuella behov av stöd, stabilitet och kompression.  Alla våra fotledskydd lagerförs i egna lager med leverans inom 1-2 dagar. Produkterna är alltid CE märkta ortopedtekniska produkter MDD klass II. CE märket är en säkerhet och trygghet för dig som kund och säkerställer optimal funktion och kvalitet på produkterna. 

Behöver du hjälp med att välja produkt för dina problem?

Vi på Rehaboteket är väl medvetna om att det kan vara svårt att hitta den mest lämpade produkten för dig i förhållande till upplevda problem. Av just den anledningen har vi alltid bemannad kundservice med kompetent personal om gärna hjälper till. Ring oss på 08-244734 vardagar mellan 9-16 om det är något som du behöver hjälp med. Vill du inte ringa så går det lika bra att ställa dina frågor till oss på kundservice@rehaboteket.se
Rehaboteket är en trygg handelsplats för dig på nätet. Vi är certifierade av Trygg e-handel och tillämpar Klarnas säkra betalningslösningar. Vill du inte betala för varan innan du har tagit emot den så erbjuder vi kostnadsfritt fakturaköp med 14 dagars betalningsvillkor. Vi erbjuder alltid 45 dagars öppet köp så att du i lugn och ro kan prova och utvärdera ditt knäskydd i hemmiljö.