Ont i utsidan av knät

Knäleden utsätta dagligen för enorma påfrestningar och är en av kroppens mest skadedrabbade leder. Knäledens benstruktur utgörs av tre ben som möts mitt i leden. Lårbenet (femur) skenben (tibia) och vadben (fibula). Knäleden omges av en komplex stabiliserande struktur av muskler, ledband och ligament och har en stötdämpande struktur av menisken och ledbrosk i knäleden. Ont på utsidan av knät har ofta att göra med påverkan på knäledens stabiliserande eller stötdämpande strukturer på knäledens utsida.  Beroende på orsaken till smärta i knäledens utsida kan problemen upplevas att de kommer smygande med ökat knäont på utsidan eller orsakas av ett tydligt skadetillfälle.  

Vår mest sålda produkt

Storsäljare
Genum Basic

Knäskydd NRX lätt stabilitet och avlastning av knät i ett justerbart smidigt knäskydd med lätt kompression

419 kr

Vanliga orsaker till ont i utsidan av knä

Löparknä - Ont i knät utsida vid löpning
En av de vanligaste orsakerna till ont i knäledens utsida är löparknä. 
Löparknä orsakar lokal smärta på utsidan av knät över lårbenets nedre yttre benutskott. Löparknä orsakas av en mekanisk irritation i det iliotibiala senbandet ITB som vid aktivitet glider över utsidan på lårbenets nedre del. Löparknä orsakar tydligt smärta på utsidan av knät ofta efter en tids löpning. Den mekaniska irritationen som orsakar ont i knäts utsida bidrar till en lokal inflammation. Vid vila minskar ofta smärtan på knäledens utsida naturligt då det är den effektivaste avlastningen, för att sedan komma tillbaka när man aktiverar sig igen. Vid problem med löparknä kan problemen ofta lindras med ett knäskydd samt individuella träningsproblem med hjälp av en kompetent fysioterapeut. Träningen är fokuserad att kontinuerligt töja sprintermuskeln som sitter uppe i höften trots problemen med ont i utsidan av knäleden. 

Yttre meniskskada - Ont på utsidan av knäleden lokalt vid yttre ledspringan
Yttre meniskskada är ett vanligt förekommande knäproblem på knäledens utsida. Menisken är uppdelad i en inre och en yttre menisk och fungerar som en av knäledens viktigaste stötdämpare vid belastning av knäleden. En yttre meniskskada ger ont i knäts utsida med en tydlig smärtpunkt ofta mitt i yttre ledspringan i knäleden. Ledspringan är avståndet mellan lårben och underben mitt i knäleden. Skador på yttre menisken uppstår ofta i form av sprickor i den yttre menisken alternativ att en del av att den yttre menisken lossnar med tydligt ont i knät över knäledens utsida. En yttre meniskskada kan läka av sig själv men vid allvarligare fall krävs behandling och ev. operation. Rehab vid meniskskada inbegriper ledstärkande övningar. Rätt rehabilitering av meniskskada skall utformas med hjälp av en fysioterapeut.

Yttre ledbandsskada LCL - ont på knäts utsida ofta efter ett specifikt skadetillfälle
Yttre ledbandet i knäleden är ett av fyra stabiliserande ledband som förbinder benen i knäleden med varandra. Yttre ledbandet är ett tjock och extremt starkt band som effektivt bidrar till knäledens yttre stabilitet. Ledbandsskador på yttre ledbandet uppstår ofta i samband med ett tydligt skadetillfälle ofta inom högintensiv idrott och aktivitet. Ledbandet kan helt eller delvis gå av på grund av extrem belastning eller kombinationer av högintensiv aktivitet och sidovåld. En yttre ledbandsskada gör ont på knäledens utsida, ofta direkt vid skadetillfället. Om bristningen av ledbanden är total orsakar den yttre ledbandsskadan ofta även blödningar i knäleden. 

Lateral artros, ont i knät utsida, yttre förslitningsskada i knäleden. 
Lateral artros i knäleden innebär att knäledens yttre glidytor, ledbrosket långsamt förändras och försämras.  Lateral artros i knäet kallas också ledsvikt eller förslitningsskada i knät och är ett degenerativt tillstånd i knäleden som framförallt drabbar framförallt äldre personer ofta just på grund av ålder. Artros i knäleden innebär ofta ont i knät utsida ofta kombinerat vid belastning och även i viloläge 
Behandling av lateral artros i knäleden inriktas ofta på fysisk aktivitet, motion med avsikten att lindra smärtan och förbättra funktionen. Det finns flera effektiva knäskydd för yttre artros. Hjälpmedel som bidrar till ytterligare möjlighet till fysisk aktivitet och träning. Ett speciellt knäskydd för artros är ett effektivt hjälpmedel som ökar möjligheten att motionera för att ytterligare stärka muskulatur, minska svullnad och bibehålla rörelse i knäleden vid problem med knäledsartros. Fysisk aktivitet är den bästa behandlingen för lateral artros i knäleden och rätt hjälpmedel för artros möjliggör optimal fysisk träning

Behöver du hjälp att välja rätt knäskydd? Kontakta oss 08-244734

Vi på Rehaboteket är väl medvetna om att valet av rätt knäskydd ofta är helt avgörande för bästa resultat och funktion. Med ett större sortiment av knäskydd ökar möjligheten att hitta just den unika modellen av knäskydd som fungerar bäst för dina specifika problem. Vår produktutbildade kompetenta kundservice finns till för dig och är alltid tillgängliga för att hjälpa till per telefon, mail eller chatt. Vi nås på telefon 08-244734 måndagar 9-16 och tisdag - fredag 9-13 eller mail kundservice@rehaboteket.se. Kundservice är precis lika tillgängliga för att hjälpa till efter ditt köp av knäskydd.

Vårt erbjudande – sortimentsbredd, tillgänglighet och kompetens

Vi på Rehaboteket vill att du som vår kund skall ha möjlighet att välja mellan det största relevanta sortimentet av knäskydd för att ge bästa förutsättningarna till hjälp. I snart 10 år har vi regelbundet arbetat med att förfina, utveckla och förbättra våra erbjudanden för att skapa det mest kompletta sortimentet av endast de mest funktionella produkterna. I dagsläget är våra ca 80 olika modeller av knäskydd det som ger oss en möjlighet att tillgodose de vanligaste problemen som uppstår i knäleden för gammal som ung, idrottare eller motionär, på arbetsplatsen eller på fritiden. Sortimentet växer hela tiden och vår absoluta intention är att alltid ha det bästa för dig och dina problem.   
För att ytterligare säkerställa att du känner dig trygg i valet av knäskydd från oss erbjuder vi alltid personlig service av kompetent personal per telefon, mail eller livechat. Vi erbjuder alltid 45 dagars öppetköp vilket ger dig möjlighet att i lugn och ro i hemmiljö utvärdera produkten i funktionell miljö för att med större sannolikhet säkerställa att du valt rätt modell med rätt funktioner. Alla våra knäskydd lagerförs i egna lager med leverans inom 1–2 dagar. Produkterna är CE märkta och alltid av högsta kvalitet. Vi arbetar för att du som kund hos oss på Rehaboteket alltid skall kunna känna dig trygg att det vi erbjuder är väl beprövat och alltid det bästa för dina prioriterade problem.  Med ett komplett sortiment av behandlande knäortoser för skada och ont i knäts utsida hittar du flera funktionella produkter för behandling av skada och problem i knäledens utsida. 

Senast uppdaterad 2023-02-23

Denna text har granskats av:

Jag heter Maja Nilsson och är legitimerad fysioterapeut av Socialstyrelsen. Min fysioterapeutexamen, med inriktning beteendemedicin, tog jag på Mälardalens Högskola. Är bla.a vidareutbildad inom OMT steg 2, CSPT (certified Sports Physiotherapist), idrottsmedicin, dry-needling & skivstångsrehabilitering. Jag driver en Idrottsskadeklinik samt arbetar med idrottslag.