Ont i utsidan av knät | Rehaboteket

Ont i utsidan av knät

Knäleden utsätta dagligen för enorma påfrestningar och är en av kroppens mest skadedrabbade leder. Knäledens benstruktur utgörs av tre ben som möts mitt i leden. Lårbenet (femur) skenben (tibia) och vadben (fibula).
Knäleden omges av en komplex stabiliserande struktur av muskler, ledband och ligament och har en stötdämpande struktur av menisken och ledbrosk i knäleden. 
Ont på utsidan av knät har ofta att göra med påverkan på knäledens stabiliserande eller stötdämpande strukturer på knäledens utsida. 
Beroende på orsaken till smärta i knäledens utsida kan problemen upplevas att de kommer smygande med ökat knäont på utsidan eller orsakas av ett tydligt skadetillfälle.  

Vanliga orsaker till ont i utsidan av knä

Löparknä - Ont i knät utsida vid löpning
En av de vanligaste orsakerna till ont i knäledens utsida är löparknä. 
Löparknä orsakar smärta på utsidan av knät över lårbenets nedre yttre benutskott. Löparknä orsakas av en mekanisk irritation i det iliotibiala senbandet som vid aktivitet glider över utsidan på lårbenets nedre del. Löparknä orsakat tydligt smärta på utsidan av knät ofta efter en tids löpning. Den mekaniska irritationen som orsakar ont i knäts utsida bidrar till en lokal inflammation. Vid vila minskar smärtan på knäledens utsida för att sedan komma tillbaka när man aktiverar sig igen. Vid ont i knät utsida, löparknä kan problemen behandlas med ett  knäskydd för löparknä över knäleden. 

Yttre meniskskada - Ont på utsidan av knäleden vid yttre ledspringan
Yttre meniskskada är ett vanligt förekommande knäproblem på knäledens utsida. Menisken är uppdelad i en inre och en yttre menisk och fungerar som en av knäledens viktigaste stötdämpande vid belastning av knäleden. En yttre meniskskada ger ont i knäts utsida med en tydlig smärtpunkt i yttre ledspringan i knäleden. Ledspringan är avståndet mellan lårben och underben mitt i knäleden. Skador på yttre menisken uppstår ofta i form av sprickor i den yttre menisken alternativ att en del av att den yttre menisken lossnar med tydligt ont i knät över knäledens utsida. En yttre meniskskada kan läka av sig själv men vid allvarligare fall krävs behandling och ev. operation. Rehab vid meniskskada inbegriper led stärkande övningar. Rätt rehabilitering av meniskskada skall utformas med hjälp av en sjukgymnast. 

Yttre ledbandsskada LCL - ont på knäts utsida ofta efter ett specifikt skadetillfälle
Yttre ledbandet i knäleden är ett av 4 stabiliserande ledband som förbinder benen i knäleden med varandra. Yttre ledbandet är ett tjock och extremt starkt band som effektivt bidrar till knäledens yttre stabilitet. Ledbandsskador på yttre ledbandet uppstår ofta i samband med ett tydligt skadetillfälle ofta inom högintensiv idrott och aktivitet. Ledbandet kan helt eller delvis gå av på grund av extrem belastning eller kombinationer av högintensiv aktivitet och sidovåld. En yttre ledbandsskada gör ont på knäledens utsida, ofta direkt vid skadetillfället. Om bristningen av ledbanden är total orsakar den yttre ledbandsskadan ofta även blödningar i knäleden. 

Lateral artros, ont i knät utsida, yttre förslitningsskada i knäleden. 
Lateral artros i knäleden innebär att knäledens yttre glidytor, ledbrosket långsamt förändras och försämras.  Lateral artros i knäet kallas också ledsvikt eller förslitningsskada i knät och är ett degenerativt tillstånd i knäleden som framförallt drabbar framförallt äldre personer ofta just på grund av ålder. Artros i knäleden innebär ofta ont i knät utsida ofta kombinerat vid belastning och även i viloläge 
Behandling av lateral artros i knäleden inriktas ofta på fysisk aktivitet, motion med avsikten att lindra smärtan och förbättra funktionen. Det finns flera effektiva knäskydd för yttre artros. Hjälpmedel som bidrar till ytterligare möjlighet till fysisk aktivitet och träning. Ett speciellt knäskydd för artros är ett effektivt hjälpmedel som ökar möjligheten att motionera för att ytterligare stärka muskulatur, minska svullnad och bibehålla rörelse i knäleden vid problem med knäledsartros. Fysisk aktivitet är den bästa behandlingen för lateral artros i knäleden och rätt hjälpmedel för artros möjliggör optimal fysisk träning

Med ett komplett sortiment av behandlande knäortoser för skada och ont i knäts utsida hittar du flera funktionella produkter för behandling av skada och problem i knäledens utsida. 

Senast uppdaterad: 2019-09-19

 
 
Omdömen på trustpilot:
 8,9 / 10
 
Omdömen på facebook:
 4,8 / 5