Motverka svullna ben

4 tips att motverka svullna ben

Svullna fötter och ben är ett vanligt problem som kan ha många olika orsaker. En av de vanligaste orsakerna är att man har stått eller suttit stilla i långa perioder utan att röra på sig. Det kan till exempel vara efter att ha stått upp hela dagen på jobbet eller efter en lång bilresa eller flygresa. Detta kan leda till att blodet och lymfen inte kan flöda fritt i benen, vilket kan orsaka svullnad.

Det är viktigt att vara medveten om att svullna ben och fötter kan vara ett symptom på en underliggande sjukdom och att det är viktigt att rådfråga en läkare om svullnaden är svår eller om det finns andra symtom. Samtidigt finns det många saker man kan göra för att motverka svullnad och lindra obehaget.

Här kommer 4 tips på vad du kan göra för att motverka svullna fötter och ben:

Promenera

1. Rör på dig

Rörelse hjälper till att pumpa blod och lymf genom kroppen, vilket kan minska svullnad i benen och fötterna. Försök att röra på dig minst 30 minuter varje dag, och undvik att sitta eller stå stilla i långa perioder.

Ben i högläge

2. Höj dina ben

Om du sitter eller ligger mycket, försök att höja dina ben med en kudde eller en annan stöd när det är möjligt. Det hjälper till att minska svullnad och lindra trycket på benen.

Drick vatten

3. Drick tillräckligt med vatten

Att dricka tillräckligt med vatten hjälper till att hålla kroppen hydrerad och kan hjälpa till att minska svullnad. Försök att dricka minst 8-10 glas vatten om dagen.

4. Använd kompressionsstrumpor

Kompressionsstrumpor kan hjälpa till att minska svullnad och öka blodcirkulationen. De är speciellt användbara om du har problem med svullna ben på grund av en medicinsk tillstånd som t ex trombos eller lymfödem. Rådfråga en läkare innan du använder kompressionsstrumpor.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis svullna fötter och ben är vanligt problem men det finns många saker du kan göra för att motverka svullnad och lindra obehaget. Rör på dig, höj dina ben, drick tillräckligt med vatten och använd kompressionsstrumpor. Var noga med att rådfråga en läkare om svullnaden är svår eller om det finns andra symtom.