Muskelbristning

Muskelbristningar är en vanligt förekommande skada som ofta orsakas av direkt våld, vanligt inom kontaktidrott samt även som en effekt av överbelastning, sk överbelastningsskada. Muskelbristningen uppstår i form av bristningar i muskelvävnaden med små blödningar som en direkt effekt av bristningen. Bristningarna heter rupturer och kan vara delvisa eller totala. En total ruptur uppstå över hela muskelvävnaden eller senan. Många muskelbristningar uppstår i övergången av senan och muskeln. Bidragande orsaker till muskelbristningar är ofta tidigare skador i muskeln med ärrvävnad, dåliga förberedelser i form av dålig träning eller obefintlig muskeluppvärmning. Ålder har även en påverkande faktor med mindre muskelelasticitet som en av orsakerna till att vävnaden brister.

Vår mest sålda produkt

Storsäljare
TheraGO Vadskydd

Anatomiskt vadskydd av kompressionstextil med extra kompressionsgivande bandsystem för ökat stöd och muskelstabilitet

549 kr

Strama muskler som inte tillåter fullt rörelseomfång skadas oftare om aktiviteten kräver hög grad av smidighet. Kraftigt nedkylda muskler får ofta en nedsatt försämrad sammandragningsförmåga vilket även ökar risken för muskelbristning markant. 
Skadetillfället upplevs ofta som direkt huggsmärta där muskeln brister och muskeln smärtar direkt vid anspänning. Området blir ofta blåaktigt missfärgat pga. av blödningen som uppstår i samband med muskelbristningen. Vid muskelbristningar orsakade av kontaktvåld finns alltid ett konkret skadetillfälle kopplat till bristningen. Större muskelgrupper är speciellt utsatta för bristningar är ex främre lårmuskeln, vadmuskeln men det förekommer även muskelbristningar i kraftigt belastade muskelgrupper oavsett storlek. En muskelbristning känns igen på olika effekter av skadan så som lokal svullnad, lokal värmeökning och ofta en rodnad över det skadade området. I många fall uppstår smärta även i viloläge och framförallt i en situation då muskeln belastas. Om muskeln är drabbas av en omfattande skada så påverkas kroppsdelens funktion som i vissa fall blir kraftigt nedsatt. En omfattande muskelbristning med ihållande smärta skall normalt undersökas av medicinsk personal för att identifiera omfattningen av skadan samt att utesluta andra följdskador. Om smärtan är ihållande utan någon förbättring efter 24 timmar, kontakta din vårdgivare för ytterligare konsultation.

Bra att tänka på vid muskelbristningar

Då muskelbristningen ofta uppstår i samband med idrott och motion med explosiva rörelser eller direkt felbelastning så är omhändertagande vid skada en viktig faktor för att på bästa sätt motverka blödning och svullnad.
Försök att begränsa blödningen så snabbt som möjligt vid skadetillfället genom att applicera någon form av kompression. Snabb och effektiv kompression över den skadade muskelgruppen bidrar till minskad svullnad och blödning. Kombinationen av kompression och lokal kyla är en vedertagen metod för ett akut omhändertagande och åsyftar till att minska blödning och svullnad så tidigt som möjligt i samband med en akut muskelbristning. Kylan skall appliceras direkt över skadeområdet men får inte understiga kylskåpstemperatur då risken för att den låga temperaturen ger kylskador på huden.

Om kyla och kompression appliceras tidigt i samband med muskelbristningen motverkas blödning och svullnaden effektivt, denna åtgärd sker vanligtvis i samband med skadetillfället och i och runt idrottsplatsen om det finns korrekt material att tillgå. Kyla och kompression skall alltid kombineras med högläge av den skadade kroppsdelen för att ytterligare minska svullnad och blödning.
I samband med det mest akuta skadeomhändertagandet skall den skadade kroppsdelen vilas i hemmiljö i fortsatt högläge.
Muskelbristningar läker i regel alltid och efter skadetillfället kan adekvat rehabilitering hjälpa till och förebygga ytterligare skador och problem. Tänk på att regelbundet stretcha, töja vävnaden av den läkta muskeln och genomför disciplinerat träningsproblem eller rehab övningar för att på bästa sätt bygga upp och förebygga ytterligare skador.
Ta för vana att stretcha efter träning och motion och genomför korrekta uppvärmningsrutiner för att få igång muskelns cirkulation, rörligheten och cirkulationen.

Behöver du hjälp att välja produkt för muskelbristning?  Kontakta oss 08-244734

Vi på Rehaboteket är väl medvetna om att valet av rätt produkt för en muskelbristning ofta är helt avgörande för bästa resultat och funktion. Produkterna kan antingen vara för ett akut omhändertagande vid muskelbristning för att på enklaste sätt skapa bästa förutsättningarna för kompression och kyla av skadan alternativt produkter för att öka cirkulation, kompression och muskelstöd efter rehabiliteringen av en skada. Ett klassiskt problem med muskelbristningar är gubbvad, en bristning i övergången av hälsena och vadmuskel som effektivt kan kylas ned med NovaCool vadmanschett med kyla kompression och efter skada med ett kompressionsgivande vadskydd för underbenet i kombination med en avlastande hälkil som minskar ytterlägesbelastningen av muskelbristningen. Det finns alltid flera olika möjligheter beroende på omfattningen av skadan i förhållande till aktivitet och var i rehabiliteringen man befinner sig.
Med ett större sortiment av produkter för muskelbristning i hela kroppens muskler och leder ökar möjligheten att hitta just den produkt kombinationen som fungerar bäst för dina specifika problem.
Vår produktutbildade kompetenta kundservice finns till för dig och är alltid tillgängliga för att hjälpa till per telefon, mail eller chatt. Vi nås på telefon 08-244734 måndagar 9-16 och tisdag - fredag 9-13 eller mail kundservice@rehaboteket.se.

Vårt erbjudande – sortimentsbredd, tillgänglighet och kompetens

Vi på Rehaboteket vill att du som vår kund skall ha möjlighet att välja mellan det största relevanta sortimentet av akuta och skadeförebyggande produkter för att ge bästa förutsättningarna till hjälp. I snart 10 år har vi regelbundet arbetat med att förfina, utveckla och förbättra våra erbjudanden för att skapa det mest kompletta sortimentet av endast de mest funktionella produkterna. I dagsläget är Novacool vårt unika erbjudande av produkter för kyla kompression i samband med akuta skador med muskelbristningar och ett stort och komplett sortiment av kompressionsgivande, muskelstabiliserande eller avlastande produkter för hela kroppens större muskelgrupper.
Sortimentet växer hela tiden och vår absoluta intention är att alltid ha det bästa för dig och dina problem med muskelbristningar oavsett om de uppstår i vad, lår eller armbågsleden eller knäleden. För att ytterligare säkerställa att du känner dig trygg i valet av produkter från oss på Rehaboteket så erbjuder vi alltid personlig service av kompetent personal per telefon, mail eller livechat. Vi erbjuder alltid 45 dagars öppet köp vilket ger dig möjlighet att i lugn och ro i hemmiljö utvärdera produkten i funktionell miljö för att med större sannolikhet säkerställa att du valt rätt modell med rätt funktioner. Alla våra produkter för muskelbristningar lagerförs i egna lager med leverans inom 1–2 dagar. Produkterna är endast CE märkta och alltid av högsta kvalitet. Vi arbetar för att du som kund hos oss på Rehaboteket alltid skall kunna känna dig trygg att det vi erbjuder är väl beprövat och alltid det bästa för dina prioriterade problem.

Senast uppdaterad 2023-02-23  

Denna text har granskats av:

Jag heter Maja Nilsson och är legitimerad fysioterapeut av Socialstyrelsen. Min fysioterapeutexamen, med inriktning beteendemedicin, tog jag på Mälardalens Högskola. Är bla.a vidareutbildad inom OMT steg 2, CSPT (certified Sports Physiotherapist), idrottsmedicin, dry-needling & skivstångsrehabilitering. Jag driver en Idrottsskadeklinik samt arbetar med idrottslag.