Musarm

Musarm är ett smärtande tillstånd i på armbågens utsida och benämns ofta som lateral epikondylit. Smärtan orsakad av musarm kan ofta tydligt lokaliseras till armbågens tydliga benutskott på armbågsledens utsida. Musarm och tennisarm är samma problem, lateral epikondylit men har ofta olika utlösande orsaker. Musarm orsakas ofta av arbetsställningen i samband med dagliga arbeten med datormusen och orsakas ofta av en ren överbelastning. 

Vår mest sålda produkt

NRX Epi

Armbågsskydd NRX för avlastning och lokal värme vid problem med tennisarm, golfarm eller musarm

449 kr

Problem i armbågen är en av de vanligaste arbetsskadorna i en kontorsmiljö. 
Det regelbundna och dagliga arbetet med datormusen påfrestar handen och fingrarnas sträckmuskulatur som har sitt ursprung på armbågens utsida. Vid musarm blir senfästet inflammerat, ofta på grund av en överbelastning av handen och handleden. Handen och handleden är direkt involverad i problemen med musarm trots att problemen sitter i armbågen därav att åtgärder vid musarm ofta involverar avlastning av handleden. Rehabilitering av musarm inkluderar ofta avlastande produkter för musar, ergonomiska förändringar och rehabilitering med hjälp av sjukgymnast. 

Armbågens anatomi. 

Vi har tre ben i armbågen som tillsammans skapar skelettstrukturen för armbågsleden. Överarmsbenet och de två underarmsbenen möter varandra i armbågsleden och stabiliseras av en komplex struktur av muskler, ligament och senor.  Överarmsbenet har två tydliga benutskott på ledens in och utsida. Benutskotten kallas epikondyler och är ursprunget för underarmens extensormuskler som bidrar till vår förmåga att böja och sträcka fingrarna och handleden uppåt i handen. Böjd handled och sträckta fingrar är en vanlig arbetsställning vid arbete med datormusen och ofta en utlösande orsak till problem med musarm.  
Orsaken till musarm involverar handledens rörelser och belastning även fast problemen med smärta och inflammation härleds till armbågen. 

Stöd för handleden vid tennisarmbåge innebär att handledens muskulatur avlastas och ge ofta direkta positiva resultat vid smärta och problem vid musarmbåge. 

Orsak till musarmbåge (lateral epikondylit) 

Överbelastning av handen och handleden 
Den statiska arbetsställningen bakom datorn med en böjd hand och handled över datormusen är ofta den direkta orsaken till musarmbåge. Vid arbete med datormusen placeras ofta handleden i ett onormalt läge med extra belastning på underarmsmuskulaturen. De långa arbetspassen, arbetsställningen i kombination med återkommande upprepande små rörelser i hand och handled är ofta den direkta orsaken till att man utvecklar musarm. Senfästet på armbågens utsida blir överbelastat. Vid musarm så är det vanligare att den dominanta armen drabbas ofta orsakat av att det är den handen man styr datormusen med. 

Ogynnsam arbetsmiljö vid musarm. 
Arbetsstationen bakom datorn är ofta den direkta orsaken till musarm. Med dagens moderna kontor och flexibla arbetsmiljöer finns det risk att arbetet med datorn utförs på alla möjliga platser. De nya moderna smarta telefonerna och surfplattorna bidrar även de till återkommande onormala rörelser med hand och fingrar i ogynnsamma positioner. 
Det finns flera olika hjälpmedel vid musarm som säkerställer en korrekt position av handleden. 

Musarm är vanligare hos personer över 40 år. 
De flesta personer som utvecklar tennisarmbåge är mellan 30 och 50 år med en överrepresentation hos personer över 40 år. 

Tecken på musarmbåge 

 • Musarmbåge utvecklas ofta succesiv med en dov och tydligt smärta på armbågens yttre benutskott. 
 • Upplevd svaghet i hand och handled
 • Lokal värmeutveckling, tryckkänslig och rodnad över armbågens yttre senfäste.
 • Lokal stelhet i armbågsleden med ursprung från armbågsledens utsida. 
 • Problem och smärta i samband med arbete med datormusen.

Rehabilitering av musarm

Musarmbåge går ofta över av sig själv över tid men det finns flera olika effektiva sätt att snabbare lindra problemen och påskynda rehabiliteringen av problemen.  
Musarm är ofta relaterat till en specifik arbetssituation och en stor del av hjälpen vid problem kan man göra själv genom att tänka på hur man sitter och arbetar vid sin dator. 

Ergonomi / ergonomisk rehabilitering 
Åsyftar till att anpassa arbetsplatsen för att förebygga problem. En ergonom har möjlighet att från grunden analysera arbetsrelaterade orsaker till musarm genom att inspektera arbetsställning, utrustning, belastning, felbelastning och andra arbetsrelaterade miljöer. En ergonom ändrar ofta arbetsställning och utrustningen på en arbetsstation för att minimera risken för överbelastningsskada vid regelbundet arbete vid datorn. 

Förändrad arbetssituation
Musarmbåge ofta har sin direkta orsak i arbetsmiljön så finns det flera tips och råd för hjälp vid musarm, förbättrad arbetsmiljön eller för att påbörja en rehabilitering genom en fysioterapeut

 • Undvik att arbeta längre perioder i miljöer som inte tillåter en bra arbetsposition både för hand, armbåge och axel/nacke. 
 • Använd kortkommandon vid terminalarbete
 • Försök att få en jämn arbetsbelastning med musen för både höger och vänster hand
 • Om möjlighet finns försök att få ett effektivt stöd av underarmen mot ex skrivbordet eller stolens armstöd
 • Variera arbetsställningen och ta regelbundna raster för att motverka ett monotont arbete med hand och handled. 
 • Använd lämpliga hjälpmedel för att bättre och effektivare anpassa arbetsplatsen. En ergonom är ofta väl insatt i vilka hjälpmedel som kan vara lämpliga utifrån dina förutsättningar på arbetsplatsen. 

Avlastning
Ett avlastande spänne för musarm ger ofta direkt avlastning av det smärtande senfästet i armbågen. Spännet för musarm appliceras på underarmen ca 5 cm nedanför det smärtande senfästet och ger effektiv hjälp och avlastning vid musarm. Med tanke på att musarm ofta orsakas av handen och handledens rörelse så fungerar även ett handledsstöd som hjälp till lindring av musarm. Handledsstödet ger effektiv avlastning, bidrar till en effektivare rehab och minskar förmågan att felbelasta handleden. Avlastningen bidrar till att inflammationen får en möjlighet att läka utan upprepad belastning från hand och handled. 

Stretching av musarm
Stretching är ofta ett effektivt sätt att stärka underarmsmuskulaturen och även förbättra muskelns flexibilitet. Stretching har för avsikt att minska belastningen över det inflammerade senfästet. Stretching av musarm skall inte smärta vid utövande utan genomförs mjukt och kontrollerat. En sjukgymnast är ofta väldigt duktig på att utforma individuella rehabprogram för träning- och stretching i linje med dina unika behov av rehabilitering av musarmbåge.

Senast uppdaterad 2022-03-28

Denna text har granskats av:

Jag heter Maja Nilsson och är legitimerad fysioterapeut av Socialstyrelsen. Min fysioterapeutexamen, med inriktning beteendemedicin, tog jag på Mälardalens Högskola. Är bla.a vidareutbildad inom OMT steg 2, CSPT (certified Sports Physiotherapist), idrottsmedicin, dry-needling & skivstångsrehabilitering. Jag driver en Idrottsskadeklinik samt arbetar med idrottslag.