Bäckensmärtor graviditet

Ont i bäckenet för gravida blivande mammor är ett vanligt förekommande problem. 
Ungefär varannan gravid kvinna drabbas av bäckensmärta under sin graviditet. Bäckensmärtorna är ofta en direkt orsak av kroppens förberedelse för att bära och förlösa ett barn och kallas ofta foglossning. Det är inga fogar som lossnar utan foglossning innebär att bäckenets fogar mjuknar upp och leder ofta till problem. 
Bäckensmärta under graviditeten kan debuterar så tidigt som från vecka 18 men är vanligast förekommande efter vecka 28. 

Storsäljare
Foglossningsbälte - bäckenbälte

Stabilt bälte utvecklat för att stabilisera bäckenet vid ex foglossning vid graviditet. Två extra stabiliserande band ger extra stabilitet och kontroll

449 kr

Vår mest sålda produkt

Bäckensmärtan uppstår ofta som intensivt molande eller ilande smärta i ländryggen. Smärtan kan även uppstå lokalt över höfterna eller över blygdbenet. Vid grava problem med bäckensmärta får den gravid svårt att gå och bäckensmärtan kan i stort begränsa den blivande mammans möjlighet att röra sig. Ont i bäckenet hos gravida påverkar ofta vardagen och är ofta att oönskat problem i samband med graviditeten. 

Alla gravida riskerar att utveckla bäckensmärta, bäckensmärtan har inget att göra med om den gravida är vältränad eller inte utan är en förberedelse inför förlossningen. 
Bäckensmärtan består ofta under hela graviditeten med kan variera i omfattning och hur ont bäckenproblemen gör över tid. 

Ett stabilt bäcken lindrar ofta smärtan väldigt effektivt. Ett foglossningsbälte möjliggör extern fixering över hela höftpartiet och fungerar ofta väldigt bra vid bäckensmärtor under graviditet. 

Vid bäckensmärta hos gravida skall den drabbade undvika vissa situationer för att på bästa sätt minimera smärtan vid problem med bäckensmärta och foglossning. 

  • Använd stabila stötdämpande skor vid belastning och promenad så bidrar skorna till extra stabilitet och stötdämpning
  • Undvik helt att lyfta tunga föremål då kraftansträngningar och lyft kan förvärra smärtan i bäckenet.
  • Undvik trappor, ta hissen i stället då belastningen på ett ben vid trappgång ökar markant vid gående uppåt och nedåt. 
  • Gravida med bäckensmärta upplever ofta att ett stabiliserande bäckenbälte minskar problemen. Bäckenbältet skall vara anpassningsbart för att under graviditeten kunna använda bältet optimalt. Vid kraftigare bäckensmärtor behövs oftast ett stabilare stöd, att vid mindre omfattande bäckensmärtor behövs inte samma stabilitet med det är viktigt att bäckenbältet klara av att stabilisera vid mera omfattande problem samt även vid lättar bäckensmärtor i samma bäckenbälte. 

Senast uppdaterad 2022-03-25

Denna text har granskats av:

Jag heter Maja Nilsson och är legitimerad fysioterapeut av Socialstyrelsen. Min fysioterapeutexamen, med inriktning beteendemedicin, tog jag på Mälardalens Högskola. Är bla.a vidareutbildad inom OMT steg 2, CSPT (certified Sports Physiotherapist), idrottsmedicin, dry-needling & skivstångsrehabilitering. Jag driver en Idrottsskadeklinik samt arbetar med idrottslag.