Stötdämpande sulor | Rehaboteket

Stötdämpande sulor

Varje dag utsätter vi våra fötter för enorm belastning. Vi tar normalt ca 5000 steg per dag i ett normalt rörelsemönster med belastningar som ofta överstiger vår kroppsvikt 2–3 gånger. Belastningen på foten varierar helt beroende på rörelsemönster, stegisättning och fotens anatomiska konstruktion. Fotens olika stötdämpande funktioner i form av hälkudden under hälbenet, mellanfotsvalvet (hålfoten) och främre fotvalvet i kombination med fotens normala pronationstendens bidrar alla tillsammans till att optimera fotens stötdämpande egenskaper för resten av kroppen. I takt med att vi ökar belastningen i form av flera steg, ökad vikt eller ålder så påverkas fotens stötdämpande förmåga. Skoval, arbetstid och även hårda stumma underlag kan även över tid påverka foten och bidra till försämrad stötdämpande förmåga. 

Stötdämpande helsula för optimal stötdämpning för hela kroppen. Stöten dämpas effektivt och lindrar belastningen i fot, knä, höft och rygg.
299 kr
Stötdämpande helsula när den är som bäst - Roadrunner
339 kr
ilaggssula_airflow
Iläggssula Air-Flow är en extremt stötdämpande iläggsula med en unik patenterad teknik för extra stötdämpning av hela kroppen.
449 kr
stötdämpande sula

Air-Flow Ultra är en extra tunn och smidig stötdämpande sula för vardagsskorna med den unika Air-Flow teknologin för extra stötdämpning 

299 kr
stotdampande sula

Air-Flow Ultra Herr gör dina vardagsskor lika stötdämpande som en sportsko. Ultra är en extra tunn sula med effektiv stötdämpning

299 kr

Sportsula E.V.A. är en anatomiskt konstruerad sportsula för extra stöd och stötdämpning i trängre skor ex fotbollskor, spikskor, cykelskor.

349 kr
gelesula

Gelesulan Balance kombinerar stöd med stötdämpning för en normal hålfot. Gelesulans stötdämpande hälparti och stödjande mellanfot säkerställer komfort och funktion. 

199 kr

Gelesulan Support är speciellt utvecklad för att stötdämpa och stödja ett högt fotvalv i samma sula. Gelesulan kombinerar stöd med stötdämpning över hela foten. 

199 kr
hålfotsinlägg

Hålfotsinlägg Springer Sport är ett stabiliserande stötdämpande hålfotsinlägg speciellt lämpligt för alla typer av högintensiv eller lågintensiv idrott.  

749 kr
skoinlagg

Skoinlägg Springer Soft är ett smidigt skoinlägg med smalare läst för extra stöd och stötdämpning över hela foten

869 kr

Hålfotsinlägg XXL är ett handgjort biomekniskt hålfotsinlägg för stora fötter upp till storlek 50 

899 kr
halskydd

Hälskydd Universal med inbyggd hälkopp ger extra stötdämpning och extremt enkel applicering i samma hälskydd för smärtande hälar

399 kr
sandal hälsporre

PF8 Sandal är en ny helt unik sandal för hälsporre, hälsmärta med en mjuk avlastningszon under hälbenet för effektiv lidring av belastningsrelaterad smärta i hälen. 

749 kr

Mer om stötdämpande sulor.

Om hälkudden påfrestas av för hög belastning kan den skadas med en direkt effekt av minskad stötdämpning för resten av kroppen. Om hålfoten eller främre fotvalvet sjunker ned orsakat av ålder eller överbelastning medför även det att fotens dämpande funktion försämras. Stötdämpande sulor är konstruerade för att reduceras stöten från fotens kontakt med underlaget och bidrar till ett mjukare steg med mindre påfrestning på fot, fotled, knä, höft och rygg. En stötdämpande sula har flera olika specifika egenskaper för att på bästa sätt optimera stötdämpningen.

Hur fungerar en stötdämpande sula?

Stötdämpning i en sula kan man uppnå med flera olika material som ofta benämns ofta som Air, gel eller gele eller andra varumärkesskyddad namn. Olika material ger olika stötdämpande egenskaper för att effektivt reducerar stöten från isättningen men generellt så är alla material tillverkade av polyuretan vilket ger dämpning och stötreduktion vid normalt belastning.  En korrekt tillverkad stötdämpande sula har olika stötdämpande zoner i form av häl, mellanfot och framfotzon. Alla zoner är lika viktiga för en totalupplevelse av stötdämpningen men de olika zonerna har ofta olika typer av stötdämpande material beroende på belastningen i samband med det normala steget. Hälisättningen är ofta den mest kraftfulla kontakten med underlaget både vid normal promenad samt framförallt vid idrott och motion med högre intensitet. Just av den anledningen har ofta sulorna ett extra dämpande hälparti med speciella dämpande inlägg lokalt under hälbenet i sulan.
Mellanfoten är även den en utsatt del på foten i samband med tyngre belastning. Mellanfoten utgörs av den längsgående valvbågen som bland annat har för funktion att stötdämpa foten i full belastning. Många sulor har ett extra markerat stöd för hålfoten för att förbättra stötdämpningen och även stödet i mellanfoten. Dämpning över framfoten är ofta ett problem för stötdämpande sulor, kombinationen av tillräckligt dämpande material i förhållande till platsbristen i skons främre tåbox skapar ofta ett problem. Tjockleken över framfoten på en sula är oftast det som ger dess dämpande egenskaper och alla sulor ersätter skons befintliga innersula för att tillåta så mycket plats som möjligt i skons framfot. Om den befintliga innersulan är uttagbar tar du bort den på direkten och ersätter med din nya sula. Om innersulan sitter fastlimmad så är det ofta värt besväret att ta bort sulan med hjälp av exempelvis en skruvmejsel för att ge så mycket plats som möjligt för den nya sulan. Om man vill förbättra stötdämpningen över framfoten så finns det speciella framfotsinlägg, även kallade pelotter som man kan klistra direkt in på den nya stötdämpande sulan. Pelotter är en anatomiskt formade kudde som har för funktion att lyfta det främre fotvalvet och ger därmed en förbättrad anatomisk stötdämpande funktion i kombination med effektiv avlastning av framfoten.

Ytterligare funktioner i en stötdämpande sula

För att en sula skall fungera optimalt så är det inte bara stötdämpningen som är det viktiga. Kombinationen av stabilitet och dämpning är den effektivaste kombinationen för att optimera stötdämpningen och även säkerställa rätt belastningsmönster i fot, underben, knä, höft och rygg. De bättre, mera funktionella sulorna har alltid ett stabiliserande skal runt den bakre delen av sulan. Skalen är ofta tillverkade av slitstarka plastmaterial som hjälper till att hålla ihop sulans häl och mellanfotsparti och bidrar till bättre stöd och stabilitet för hela foten. Plastskalen skål-formar hälen och förstärker stödet i mellanfoten för att på ett effektivt sätt stabilisera häl och mellanfot. Plastförstärkningarna slutar alltid över framfoten i höjd med tåleden för att säkerställa att sulan inte påverkar avveckling av steg över framfoten. En plastförstärkning som ligger för långt fram över framfoten bidrar till ökad belastning i samband med avvecklingen av steget och upplevs ofta som väldigt stela och svåra att gå och springa i.  
Stötdämpande sulor tillverkas ofta i två olika konstruktioner, plansula eller contoursula.
En plan sula är en rent stötdämpande sula som inte har någon uppbyggnad eller formanpassning och är konstruerad helt för att optimerad stötdämpningen i kombination med en sula som tar minimalt med plats i skorna. Plansulor kan med fördel användas i vardagsskor eller trängre modeller som inte tillåter anpassning i form av snörning. Plansulor är ofta tillverkad av visko elastisk polymer vilket är ett väldigt stötdämpande material som trots en tunn och smidig sula ger effektiv stötdämpning.

En contoursula är en mera uppbyggs sula som kombinerar stötdämpning med stabilitet för häl och hålfot i samma lösning. Contoursulans anatomiska uppbyggnad bidrar till ett effektivt hälstöd tack vare ett skålformat hälparti som stödjer hälen under belastning och även bidrar till en centrering av hälbenet i belastade lägen. Hålfoten har ofta uppbyggda stöd även kallade valvstöd för att effektivare stabilisera hålfoten under belastning.

Hur väljer jag rätt stötdämpande sula för mig?

Valet av sula avgörs ofta av vilket sammanhang som sulan skall användas till. Ju högre och tyngre belastning man utsätter foten för desto mera stöd och dämpning uppskattad. I ett normalt steg i normalt tempo belastas foten med krafter som motsvarar ca 2-3 gångers kroppens vikt men vid löpning och annan högintensiv idrott och motion kan belastningen uppnå vikter motsvarande 4-5 gångers kroppens vikt. Behovet av en optimalt stötdämpande sula är ofta större vid idrott och motion i förhållande till ett vardagligt belastningsmönster.
Det som också avgör valet av sula är skovalet, vardagsskor och finskor har sällan någon som helst uppbyggnad för stötdämpning i sina sulor och har ofta ett begränsat utrymme i skons tåbox vilket begränsar vilken sula som man kan använd i den typen av skor. I vardagsskor och idrottsskor med snörning är väldigt sällan någon begränsning i vilket sula som får plats. Idrottsskor har i regel en uttagbar sula vilket gör att den nya stötdämpande sulan inte tar speciellt mycket mera plats än den standardsulan som ligger i skon samt att idrottsskor i regel alltid har justeringsmöjligheter i form av snörningen som tillåter och ger möjlighet att justera skons rymlighet.

Vårt erbjudande

Vi på Rehaboteket erbjuder ett komplett sortiment av stötdämpande fotprodukter och stötdämpande sulor. Vi har alltid flera olika funktionella alternativ att erbjuda för en optimal valmöjlighet i förhållande till dina individuella behov av stöd och kompression.  Alla våra produkter lagerförs i egna lager med leverans inom 1-2 dagar. 

Behöver du hjälp med att välja produkt för dina problem?

Vi på Rehaboteket är väl medvetna om att det kan vara svårt att hitta den mest lämpade produkten för dig i förhållande till upplevda problem. Av just den anledningen har vi alltid bemannad kundservice med kompetent personal om gärna hjälper till. Ring oss på 08-244734 vardagar mellan 9-16 om det är något som du behöver hjälp med. Vill du inte ringa så går det lika bra att ställa dina frågor till oss på kundservice@rehaboteket.se
Rehaboteket är en trygg handelsplats för dig på nätet. Vi är certifierade av Trygg e-handel och tillämpar Klarnas säkra betalningslösningar. Vill du inte betala för varan innan du har tagit emot den så erbjuder vi kostnadsfritt fakturaköp med 14 dagars betalningsvillkor. Vi erbjuder alltid 45 dagars öppet köp så att du i lugn och ro kan prova och utvärdera ditt knäskydd i hemmiljö.
Oavsett om du har söker stötdämpning för hälen, hela foten eller framfoten finns det alltid effektiva hjälpmedel för att avhjälpa och minska problemen både för vardagligt användande som såväl idrott och motion.