Ont i knät

Knäleden är en av kroppens mest komplicerade leder med en hög frekvens av muskel, skelett och ligamentproblem. Knäledens huvudfunktion i att bära upp kroppens vikt tillsammans med höft och fotledens skapar en ofta påfrestande belastning i knäleden.
Ont i knät kan orsakas av flera olika faktorer med primära huvudorsaker i form av strukturell skada på ben- eller broskytor i knäleden. Ligamentskador drabbar ofta något av de fyra huvudligamenten i knäleden med funktion för att skapa både passiv och aktiv ledstabilitet i knäleden. Senskador i knäleden drabbar ofta den stora och hårt belastade knäskålssenan som löper över hela knäledens framsida och som även knäskålen fäster in i.

Vår mest sålda produkt

Storsäljare
Knäskydd SRX Multi

SRX Multi är ett unikt knäskydd konstruerad för extra stöd och optimal passform speciellt utvecklat för cross-fit och multisport.

399 kr

Fysisk aktivitet är ofta en av de bästa och viktigaste åtgärderna för att stärka en led och motverka framtida skador. Med tanke på knäledens utsatthet inom kontaktidrott orsakas många skador och problem i samband med direkta traumatiska situationer, trauman mot knäleden skapar ofta bristningar på omkringliggande ligament som i många fall brister eller töjs ut med effekten av nedsatt stabilitet och lokal smärta över skadeområdet. För äldre personer skapar artros i knäleden ofta orsaken till smärtan i knäleden. Artros eller förslitningsskada orsakas av att knäledens glatta broskyta slits ned med effekten av ett smärtande och ofta instabilt svullet knä.
Andra orsaker till ont i knät är exempelvis meniskskador, menisken som fungerar som en stötdämpande platta mellan lår och underbenen sitter mitt i knäleden. Menisken är en bidragande funktion till passiv ledstabilitet och kan på grund av överbelastning eller våld gå sönder. Menisken delas upp i en inre och yttre menisk, beroende på vilken del som skadad uppstår smärtan ofta lokal på utsidan av knäleden vid yttre meniskskador och lokala över insidan vid inre meniskskador.
Ont i knäts framsida lokalt på bakom eller under knäskålen har ofta att göra med knäskålsrelaterade problem. Knäskålens baksida glider mot lårbenet, hela glidytan är täkt med ledbrosk som med åren kan slitas med ökade problem med ont i knät och specifikt ont bakom knäskålen. Ytterligare problem med smärta runt knäskålen kan har ett direkt samband med knäskålsinstabilitet, om knäskålens grundstabilitet är påverkad ökar risken för urledvridningar i av knäskålen som oftast  vrider sig utåt från kroppen.
Löparknä är en vanlig orsak till ont i knät, specifikt över knäledens utsida över den så kallade ITB senan. Löparknä har ett direkt samband med den så kallade sprintermuskeln i höften som övergår till en stort senstråk ITB som löper över utsidan av lårbenet och knäleden. Orsaken till ont i knät i samband med ITB är ofta en lokal inflammation i senan på knäledens utsida. Ont på framsidan av knäleden på underbenets övre del hos växande barn är ofta schlatter. Schlatter är en lokal senfästesinflammation som skapas i en icke förbenad tillväxtzon där knäskålssenan fäster. Schlatter drabbar vanligtvis växande individer i åldern mellan 8-15 år och är en vanlig orsak till ont i knät hos barn.  Ont i knät är även ofta ett direkt resultat av överansträngning i knäleden, träning och motion är alltid en oerhört viktigt för en hälsosam knäled men i vissa fall orsakar för mycket träning eller för hård träning lokala överansträngningar i knät. Överansträngning i knäleden skapar ofta smärta och problem i relation till lokala inflammationer i muskler, muskelfästen, senor eller senfästen runt knäleden. Knäleden är speciellt utsatt för överbelastning då knäleden ofta tar hela kroppsvikten vid rörelse. Vikten av att långsamt öka träning eller träningsmängd är en effektivt metod för att motverka överbelastningsrelaterade problem i knäleden.

Behöver du hjälp att välja produkt för ont i knät?  Kontakta oss 08-244734

Vi på Rehaboteket är väl medvetna om att valet av rätt produkt ofta är helt avgörande för bästa resultat och funktion. Produkterna kan antingen vara stabiliserande, avlastande eller kompressionsgivande i linje med skada och upplevda problem. Finns det en ställd diagnos som specificera orsaken till problemen så hjälper det mycket i valet av rätt produkt för bästa resultat. Med ett komplett sortiment av knäskydd för de flesta problemen ökar möjligheten att hitta just den produkten som fungerar bäst för dina specifika problem.
Vår produktutbildade kompetenta kundservice finns till för dig och är alltid tillgängliga för att hjälpa till per telefon, mail eller chatt. Vi nås på telefon 08-244734 måndagar 9-16 och tisdag - fredag 9-13 eller mail kundservice@rehaboteket.se.

Vårt erbjudande – sortimentsbredd, tillgänglighet och kompetens

Vi på Rehaboteket vill att du som vår kund skall ha möjlighet att välja mellan det största relevanta sortimentet av produkter för att ge bästa förutsättningarna till hjälp. I snart 10 år har vi regelbundet arbetat med att förfina, utveckla och förbättra våra erbjudanden för att skapa det mest kompletta sortimentet av endast de mest funktionella produkterna. I dagsläget erbjuder vi cirka 60 olika modeller av knäskydd med allt från enklare lätt stabiliserande modeller till knäskydd för omfattande strukturell skada i knäleden.
Sortimentet växer hela tiden och vår absoluta intention är att alltid ha det bästa för dig och dina problem smärta i knät. För att ytterligare säkerställa att du känner dig trygg i valet av produkter från oss på Rehaboteket så erbjuder vi alltid personlig service av kompetent personal per telefon, mail eller livechat. Vi erbjuder alltid 45 dagars öppet köp vilket ger dig möjlighet att i lugn och ro i hemmiljö utvärdera produkten i funktionell miljö för att med större sannolikhet säkerställa att du valt rätt modell med rätt funktioner. Alla våra produkter lagerförs i egna lager med leverans inom 1–2 dagar. Vi erbjuder alltid fri frakt och har flera alternativ för hemleverans beroende på var du bor. Produkterna är CE märkta produkter och alltid av högsta kvalitet. Vi arbetar för att du som kund hos oss på Rehaboteket alltid skall kunna känna dig trygg att det vi erbjuder är väl beprövat och alltid det bästa för dina prioriterade problem.  

Senast uppdaterad 2023-02-23

Denna text har granskats av:

Jag heter Maja Nilsson och är legitimerad fysioterapeut av Socialstyrelsen. Min fysioterapeutexamen, med inriktning beteendemedicin, tog jag på Mälardalens Högskola. Är bla.a vidareutbildad inom OMT steg 2, CSPT (certified Sports Physiotherapist), idrottsmedicin, dry-needling & skivstångsrehabilitering. Jag driver en Idrottsskadeklinik samt arbetar med idrottslag.